Foto: pixabay

Svi već dobro znamo koliko je obrok kojim započinjemo dan značajan za cjelokupan organizam, ali nije svaki doručak dobar za zdravlje.

Doručak je posebno važan za zdravlje, ali i za dobru liniju jer ubrzava metabolizam.

Nutricionisti savjetuju da je od izuzetne važnosti sadržaj doručka, jer od hrane koju jedemo ujutru zavisi kako ćemo se osjećati tokom dana. Za zdravlje je najbolje da ujutru konzumiramo proteine.

– Unošenje proteina ujutro nivo šećera i energije održavaju tokom cijelog dana, to znači da ćemo osim poleta osjećati i bolje rasploženje u krvi stabilnim tokom cijelog jutra, što znači da su i vaša glad i raspoloženje stabilniji – tvrde stručnjaci, a ruski gastroenterolog Sergej Vjalov upozorio je na namirnice koje treba da izbjegavamo za doručak.

Većina ljudi najčešće doručkuje sendvič s puterom, sirom i suhomesnatnim proizvodima, a taj izbor može biti loš za zdravlje –  upozorava ruski ljekar i ističe da ovakav doručak, a posebno u većoj količini, preopterećuje pankreas.

Krezultat toga, postoji rizik od razvoja pankreatitisa.

Takođe, ova vrsta doručka utiče loše na kardiovaskularni sistem.

– Što više jedete životinjske masti, što je veći nivo holesterola i triglicerida u krvi, brže se razvija ateroskleroza. Stvaraju se plakovi koji blokiraju protok krvi u srcu –  dolazi do koronarne bolesti srca: angine pektoris i srčanog udara  – rekao je ljekar i istakao da ovakav doručak možemo da jedemo povremeno, a da je najpoželjnija ishrana biljnog porijekla, prenosi Lepa i Srećna.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )