Foto: Balise42/wikimedia.org

Diplomatski skandal između Moskve i Londona aktivno dobija na zamahu, a Velika Britanija zasad ne namjerava da smanji stepen napetosti, već, naprotiv, preduzima nove neprijateljske korake prema Rusiji.


Kako prenosi agencija Reuters, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije, donesena je odluka o protjerivanju ruskog vojnog atašea iz Londona. Očigledno, to je uzrokovano isključivo političkim promišljanjima vlade Foggy Albiona, budući da ne postoje drugi razlozi za protjerivanje diplomate tako visokog ranga.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova već je uvjerila da će Moskva dati adekvatan odgovor na sljedeći neprijateljski korak Britanije.

Osim protjerivanja ruskog vojnog atašea, britanski ministar unutrašnjih poslova odlučio je i da povuče diplomatski status nekim nekretninama u vlasništvu Ruske Federacije. Takođe, britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao je da će biti smanjeno važenje diplomatskih viza za zaposlene u ruskoj ambasadi.
 
Podsjetimo, krajem aprila britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ruskog ambasadora optužujući Rusku Federaciju za “zlonamjerne aktivnosti”. Razlog za to bila je nepotkrijepljena izjava o navodnoj umiješanosti Moskve u paljevinu komercijalnog objekta povezanog s Ukrajinom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )