Foto: IZVOR: ENVATO/KJEKOL

Na Fejsbuk stranici Lovačkog udruženja "Borčići" Šiprage objavljena je fotografija risa, rijetke i zaštićene zvijeri koja živi na našim prostorima.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !

"Nadzorne kamere koje su postavljene radi praćenja brojnosti i stanja divljači uhvatile su nesvakidašnji prizor - radi se o jako rijetkoj vrsti divljaci iz reda mačaka - njegovo veličanstvo ris. Ris je jedna od ugroženih vrsta, te su samim tim zakonom zaštićeni, a u našoj zemlji ris je trajno zaštićena vrsta“, kažu iz udruženja.


Risovi su mačke srednje veličine, dugih nogu i velikih ušiju s čupercima na vrhovima i kratkim repom. Boja tijela varira od svijetle smeđe do sive, a povremeno imaju tamnosmeđe pjege, naročito na nogama.
 
Uglavnom žive samotnjačkim životom, iako, ponekad, nekoliko risova živi zajedno. Sezona parenja je u kasnu zimu i ženke obično donose na svijet od dva do četiri mladunca godišnje. Trudnoća traje oko 70 dana. Majka se brine za mlade oko godinu dana, a poslije toga su samostalni.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )