Foto: Glas Srpske

BANjALUKA – Helikopter koji je oduzet u akciji "Parma dva", prema saznanjima koja imamo nije ni registrovan, ni korišćen na zakonski način, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

- Iz tog razloga je privremeno oduzet. U narednom periodu Tužilaštvo će se svakako uključiti i preuzeti dalji rad sa policijom po tom predmetu - istakao je Lukačosvrćući se na akciju "Parma dva", koja je juče izvedena.

Lukač je naveo da je istraga u toku i da je u ovo krivično djelo uključeno više lica koja su od ranije poznata MUP-u Republike Srpske kao izvršioci različitih krivičnih djela i prevara.

Lukač je rekao da se helikopter koji je privremeno oduzet u toj akciji nalazi sada u MUP-u Srpske i da je zaštićen na adekvatan način.

-U narednom periodu Tužilaštvo će se svakako uključiti i preuzeti dalji rad sa policijom po tom predmetu - istakao je Lukač. Tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka predložio je da bračnom paru Goranu (48) i Martini (39) Roso, uhapšenim u ovoj akciji, od kojih je oduzet helikopter, a koji su osumnjičeni za više krivičnih djela, bude određen pritvor.

- Tužilac je određivanje pritvora predložio zbog postojanja mogućnosti da bi osumnjičeni mogli pobjeći te zbog bojazni da bi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak - rekli su u Tužilaštvu i dodali da postoji mogućnost da bi oni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke ili ponoviti krivična djela.

Bračni par uhapšen je u četvrtak, zajedno sa S.S. u nastavku akcije "Parma 2" zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela.

Dvojac Roso policija tereti za čitav niz krivičnih djela, kao što su falsifikovanje isprave, utaje, prevare i slično.

Martina je osumnjičena i da je izradila lažnu diplomu magistra stomatologije na svoje ime i otvorila zubarsku ordinaciju, te nezakonito pružala zdravstvene usluge.

Njen suprug Goran se takođe povezuje sa nizom teških krivičnih djela, kao što su ozbiljne prijetnje policiji, prodaja tuđeg automobila, izrada lažnih ljekarskih nalaza i slično.

Njih dvoje su bili uhapšeni i u februaru ove godine, a tada su bili osumnjičeni za 13 krivičnih djela. Roso je godinama poznat policiji po brojnim krivičnim djelima, a policija iz Srbije ga tereti da je počinio kod njih najmanje 97 krivičnih djela. Braćni par Roso saslušaće postupajući tužilac na okolnosti krivičnih djela za koja se terete nakon čega će odnijeti odluku o eventualnom predlaganju pritvora.

Djelovanje SAJ-a Na pitanje da li na području Istočnog Sarajeva može da se angažuje Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) s obzirom na specifičnost ovog područja, Lukač je rekao da ta jedinica djeluje kompaktno kao jedna jedinica i da se angažuje samo u određenim zadacima kada to zahtijeva situacija na terenu.

- Juče smo uspješno završili jednu akciju u koju se ova jedinica uključila. Pažnju na terenu izaziva kada se SAJ pojavi sa svim svojim sredstvima. Policijska uprava u Istočnom Sarajevu je jedina policijska uprava koja ima dvije jedinice žandarmerije, a sve druge na terenu imaju po jednu - pojasnio je Lukač.

Lukač je istakao da smatraju da je to u ovom trenutku dovoljno da odgovore zadatku bezbjednosti, a ukoliko se procijeni da je potrebno da se ojača i prisustvo SAJ-a ili drugih jedinica žandarmerije, da će se svakako to uraditi na vrijeme i efikasno zaštiti građani. On je zahvalio dosadašnjem direktoru Policije Republike Srpske Darku Ćulumu koji je imenovan za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na uspješnoj saradnji i radu koji je proveo u MUP-u Srpske.

- Siguran sam da ćemo sa Ćulumom na čelu SIPA nastaviti uspješnu saradnju između MUP-a i SIPA, da će ona biti na mnogo višem nivou nego prethodnih godina jer je riječ o čovjeku koji zna kako funkcioniše MUP Republike Srpske i bezbjednost u BiH i sigurno ćemo doprinijeti bezbjednosti građana i u Republici Srpskoj i BiH - dodao je Lukač.

Ćulum je rekao da je današnji kolegijum bio prilika da zahvali svima sa kojima je sarađivao. - Radili smo u interesu svih građana. Nastaviću da sarađujem i sa Lukačem, svim načelnicima i policijskim agencijama u BiH - rekao je Ćulum.

Lukač je rekao da je proces izgradnje objekta Policijske uprave (PU) na Palama pokrenut zajedno sa ovom opštinom, da se trenutno radi projekat i da vjeruje da će naredne godine početi da se gradi.

- Riječ je o novom, veoma modernom objektu koji će ispuniti sve uslove i potrebe PU Istočno Sarajevo - istakao je Lukač.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )