Foto: cookingwithcocktailrings.com
Kada temperature počnu da rastu tražimo savršeno piće koje će nas rashladiti i istovremeno razmaziti nepce.
Hladna mača kafa s jagodama upravo je takva kombinacija, spoj tradicionalnog japanskog zelenog čaja i sočnih jagoda, te bilo da ste dugogodišnji ljubitelj mače ili tek otkrivate njene prednosti, za ovaj napitak vjerovatno ste već čuli.
U posljednjih nekoliko godina ona je doživjela pravi globalni bum, pogotovo među mlađim generacijama i zaljubljenicima u zdravi stil života.
Ali, kombinacija mače i jagoda posebno je popularna jer spaja kremastu zemljanost čaja s voćnom svježinom, stvarajući idealan balans.
Mača s jagodama
Hladna mača kafa s jagodama pravi je gastro-hit posljednjih godina i to s dobrim razlogom - spoj lagano gorkaste mače, kremastog mlijeka i slatkastih jagoda stvara savršen balans ukusa, prenosi Journal.hr.
Slojevi crvene, bijele i zelene boje čine ovo piće izuzetno fotogeničnim, što je i jedan od razloga zašto je eksplodirao na TikToku i Instagramu.
Osim što izgleda genijalno, mača daje prirodni boost energije (bez naglog pada kao kod kafe), a jagode dodaju voćnu svježinu i dozu prirodne slatkoće, te je ovaj ukusni, lagani napitak savršen za tople dane.
Recept
Sastojci:
jagode
dvije kašičice meda, javorovog sirupa ili šećera
150 ml mlijeka (po želji)
1 kašičica mača praha
50 ml tople vode (ne kipuće, oko 80 stepeni)
kockice leda
ekstrakt vanilije (po želji)
Priprema:
Zgnječite jagode viljuškom ili ih ubacite u blender s malo zaslađivača (po želji) dok ne dobijete pire. Ako volite teksturu, ostavite malo komadića, a ako želite glatku verziju procijedite.
U zdjelici pomiješajte maču s toplom vodom. Dobro promiješaj pjenjačom (idealno bambusovom), a cilj je da se mača potpuno otopi i da dobijete malo pjenice.
U visoku čašu stavite pire od jagoda na dno. Dodajte led, zatim polako ulijte mlijeko preko leda (pazite da ne pomiješate sve odjednom - led pomaže da se slojevi odvoje).
Na kraju, nježno sipajte maču preko kašike ili leda da ostane na vrhu. Promiješajte prije konzumiranja.