Foto: sputnik

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Budimpešti, rekao da ta rezolucija namerno ili nenamjerno demonizuje cijeli srpski narod za tragediju u Srebrenici.

„BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama“, rekao je Sijarto.

On je ocenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU, preneo je RTRS.

„Svedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa pretnjama sankcijama i sa mješanjem u unutrašnje poslove BiH“, poručio je Sijarto.

Sijarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje.

„Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Mađarska namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi“, rekao je Sijarto.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )