Foto: Ilustracija

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije.

Ito upozoravajući da će dugotrajni sukob izazvati ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Evrope, piše Fajnenšel tajms.
 
– Brzi prekid vatre je jedina šansa Evrope da izbjegne recesiju – rekao je Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će druge vlade EU prestati da pružaju vojnu podršku Ukrajini i insistiraće na brzom okončanju sukoba u narednih nekoliko mjeseci.

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve u EU i izaziva frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog oklijevanja da prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.
 
 
– Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni da se bore protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, što kontinent uvlači u krizu – rekao je Balaž Orban, upozoravajući da bi trebalo da napuste strategiju.
 
Za kraj je dodao:
 
– Mađarska ne želi da pravi probleme. Ali ako pokušate da se bavite politikom ne gledajući realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti povjerenje ljudi. Zastrašujuće je da nema iskrenih razgovora o trenutnoj situaciji. Naši glavni ciljevi u naredni mjeseci bi trebalo da budu pregovori i prekid vatre – zaključio je on, prenosi Index.hr.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )