Foto: Pixabay/Ilustracija
Kad je potreban brz ručak, tjestenina uvijek dobro dođe.
Sastojci
500 g fusilla
2 pileća batka i karabatka ili jedno bijelo meso
1 kg paradajza ili konzerva pelata
100 ml paradajz pirea
1 poriluk
1 crveni luk
4 čena bijelog luka
300 g zamrznutog graška ili jedna konzerva
maslinovo ulje
so, biber
suv bosiljak
za posipanje:
malo parmezana ili nekog drugog tvrdog sira
Priprema
U tavi na maslinovom ulju propržiti sitno sjeckan poriluk, pa dodati sitno sjeckan crveni luk, a kad i on malo omekša dodati grubo s,ečen beli luk.
Dodati meso koje je odvojeno od kosti, žilica i isjeckano na kockice. Pobiberiti pa malo propržiti dok meso ne posvijetli… Dodati grašak i opet malo miješati i dinstati pa dodati paradajz oguljen i isječen na kockice (ili pelat kad nema svježeg), paradajz pire, so i bosiljak… eventualno malo šećera. Krčkati dok grašak ne omekša.
U međuvremenu skuvati fusille po uputstvu sa pakovanja.
U gotov sos umiješati pastu i odmah sipati u tanjire. Posuti sa malo parmezana i služiti.