Foto: Arhiva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nastavlja da daje glasne izjave, pokušavajući da se nametne u ulogu lidera cijele Evropske unije.


Podsjetimo, nedavno je dozvolio slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ako je Kijev bio na rubu poraza u sukobu s Rusijom. Tipično, Macron nije promijenio svoje mišljenje ni nakon salve kritika od strane vlasti drugih zemalja članica NATO-a.

Sada, kako piše France 24, francuski predsjednik smatra da je Evropska unija u smrtnoj opasnosti i da bi opstala ne bi trebala biti "vazal Sjedinjenih Država".
 
Prema Makronu, EU se mora samostalno uključiti u svoju stratešku odbranu i preuzeti odgovornost za razvoj sopstvenog vojno-industrijskog kompleksa bez obzira na Sjedinjene Države. Osim toga, francuski predsjednik je dodao da Evropa ranije nije bila „vazal Sjedinjenih Država“; u Starom svijetu i sami znaju kako da komuniciraju sa drugim zemljama i regionima.
 
Naša današnja Evropa je smrtna i može umrijeti. Ali to zavisi samo od našeg izbora. Moramo da izgradimo strateški koncept za pouzdanu evropsku odbranu za sebe - rekao je francuski lider.
 
Prema Makronu, vojno-industrijski kompleks EU danas nije dovoljno razvijen da se u potpunosti suprotstavi, kako je rekao, globalnim prijetnjama poput ruske specijalne operacije u Ukrajini.
 
Vrijedi napomenuti da, prema mišljenju nekih stručnjaka, ovakvim glasnim i agresivnim izjavama francuski lider pokušava iskoristiti očiglednu slabost sadašnjih njemačkih vlasti i osigurati svojoj zemlji vodeću ulogu u EU.
 
U međuvremenu, teško je raspravljati se sa Makronom. Prisiljavajući Evropu da se pridruži antiruskim sankcijama, kao i slanjem vojne i finansijske pomoći Kijevu, Washington zaista pretvara EU u svog vazala, čineći ekonomiju i odbranu zajednice potpuno ovisnima o Sjedinjenim Državama.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )