Foto: nezavisne

Vladimir Malić, svjedok odbrane Siniše Šakića, zvanog Kinez, optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma, rekao je da je i on prvo bio hapšen kao direktni izvršilac Ćulumovog ubistva, a potom je bio ispitan kao svjedok.

Malić je danas u Okružnom sudu u Banjaluci ispričao da je on Šakićev poznanik, a sa ubijenim Ćulumom nije bio u dobrim odnosima jer mu je, kako je rekao, on preko posrednika prijetio ubistvom. Prema njegovim riječima, ranije je bio policijski službenik, ali je zbog izvršenog krivičnog djela ostao bez posla, a Ćulum mu je godinu dana bio cimer u zatvorskoj ćeliji. Ispričao je da je znao da je Ćulum izašao iz zatvora, ali nije želio da ga vidi zbog prijetnji da će ga ubiti. Nakon ubistva Ćuluma, kako je rekao, u pretresima su mu oduzeti odjeća i obuća, kao i telefon.
 
"Hodao sam bukvalno u papučama jer su mi oduzeli sve patike", rekao je svjedok.
 
Na pitanje tužioca Snježane Petković da li mu je Ćulum ikada pričao o smrti brata Nedeljka, svjedok je rekao da nije. Takođe ga je pitala koliko dugo je radio kao policijski službenik, na šta je svjedok odgovorio da je radio šest godina, a do sada je osuđivan 16 puta. Petkovićeva mu je predočila i raniji zapisnik iz policije u kojem se navodi da je na dan ubistva on saslušavan kao svjedok, a ne kao osumnjičeni.
 
Svjedok je pojasnio da je on bio prvo saslušavan kao direktni izvršilac ubistva te da je prošlo dosta vremena i moguće da je ujutro bio saslušavan kao osumnjičeni, a isti dan popodne kao svjedok.
 
Svjedok Šakićeve odbrane bila je i Vanja Mandić, Šakićeva kuma, koja je bivša supruga Jovana Jošila. Ispričala je da je Šakić krstio njihovo dijete, a na pitanje da li je u dobrim odnosima s optuženim, kratko je rekla: "Naravno". Prema njenim riječima, nakon ubistva Ćuluma u pretresu njenih prostorija oduzet joj je automobil, kao i svi mobilni telefoni i računari nje i njene djece.
 
"Automobil mi je vraćen nakon sedam-osam mjeseci, a ovo ostalo nije", rekla je Mandićeva. Sudija Branimir Jukić rekao je da su njene oduzete stvari trenutno u postupku povratka.
 
I Jošilova sestra Ana Inđić takođe je svjedočila u Šakićevu odbranu. Kako je rekla, u pretresu njenih prostorija oduzeti su joj dva laptopa i mobilni telefon, a ona je bila privođena u službene prostorije.
 
Šakića terete da je zajedno sa nepoznatom osobom usmrtio Slavišu Ćuluma 15. maja lani. Oni su, kako se navodi u optužnici, pripremili zasjedu nedaleko od kuće žrtve u šumi u Dragočaju. Kada je Ćulum naišao, na njega su iz dvije puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. Navodi se da su zločin pripremili te nabavili oružje, municiju i motocikl pomoću kojeg su izviđali mjesto planiranog napada.
 
Jukić: Naredno ročište "na dušu" tužioca

Naredno ročište Šakiću zakazano je za 20. oktobar, a tužilac Snježana Petković obavijestila je Vijeće da je član VSTS BiH, te da zbog obaveza ne može prisustvovati suđenju i zatražila je da se suđenja "prorijede" kako bi stigla da izvrši sve obaveze. Sudija Branimir Jukić rekao je da zbog toga ne može odgađati suđenja jer se optuženi nalazi u pritvoru. "Prihvatiću to ako Vaš nadređeni napiše da nema drugog tužioca koji bi Vas zamijenio, pa da onda mogu optuženog pogledati u oči", rekao je Jukić. Odbrana optuženog je potvrdila da shvata njene obaveze ukoliko one ne budu česte, a Petkovićeva je rekla da će ubrzo, odnosno prije narednog ročišta, dostaviti dopis svojih nadređenih. "Dobro, onda nećemo zvati svjedoke za 20. oktobar, ali ako mi ne dostavite taj dopis, u tom slučaju taj pretres ide na vašu dušu", rekao je Jukić Petkovićevoj.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )