Foto: Telegram

Plaćenička grupa "Vagner", možda je regrutovala čak 23.000 osuđenika i poslala ih u Ukrajini, pišu mediji.


Analiza Mediazone, ruske veb stranice koja deluje u egzilu, pokazala je nagli pad od 6,5 posto muške populacije u ruskim zatvorima u poređenju sa avgustom, kad je zloglasni "Vagner" počeo da regrutuje osuđenike.

"Istorijski podaci o broju osuđenika u zatvorima pokazuju da se taj broj nikad nije tako naglo smanjio, čak ni za vrijeme amnestije", ističe Mediazona. U ruskim zatvorima i dalje se nalazi oko 325.000 muškaraca.

Prema ranijim izvještajimaa, na hiljade zatvorenika prijavila su se za borbu unutar "Vagnerovih" jedinica u Ukrajini, ali ovo je prva procjena koja je mjerodavna.Ruskim osuđenicima obećana su pomilovanja u zamjenu za prijavu za boravak od šest mjeseci u Ukrajini.
 
"Proces regrutacije je brz, a šef "Vagnera", Jevgenij Prigožin, često helikopterom leti u udaljene zatvore kako bi održao ohrabrujuće govore za osuđenike. Regruteri nisu imali problema s izvlačenjem ubica iz zatvora kako bi ojačali ruske snage u Ukrajini" - prenose mediji.

Prvo ih šalju u kampove

Zatvorenici se najpre šalju u kampove, gdje se obučavaju. Obuka traje par nedjelja, a nakon obuke se odmah kreće u istočni Donbas.
 
"Ako pokušaju da pobjegnu ili samo da pomisle da se predaju, biče ubijeni", upozorava ih "Vagner".
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )