Foto: AFP

NHK: Japan bilježi rekordnu stopu infekcija hemolitičkim streptokokom

 U Japanu je rekordno veliki broj infekcija hemolitičkim streptokokom, koji može uzrokovati odumiranje tkiva na rukama i nogama, kao i dovesti do smrti, prenosi NHK TV kanal .

Prema podacima Nacionalnog instituta za infektivne bolesti, od početka godine do 5. maja registrovan je ukupno 801 slučaj akutne hemolitičke streptokokne zarazne bolesti - 2,76 puta više nego godinu dana ranije. Štaviše, za cijelu 2023. bio je 941 takav slučaj, a to je ujedno i maksimum u cijeloj istoriji ovakvih zapažanja.

Bolest najčešće uzrokuje hemolitički streptokok grupe A. Razlozi porasta broja infekcija još uvijek nisu precizno utvrđeni, ali stručnjaci skreću pažnju na povećanje broja slučajeva faringitisa nakon ublažavanja mjera za suzbijanje. COVID 19. Ovu bolest uzrokuju iste vrste bakterija.

“Mnogi ljudi su nosioci ove bakterije, ali ako bakterija uđe kroz ranu, to može dovesti do teškog i brzog toka bolesti. Vrlo je važno poduzeti mjere kontrole infekcije, kao što su pranje ruku i dezinfekcija u slučaju ozljede”, citira kanal kako je rekao direktor Mie Kiyoshi Taniguchi.

U otprilike polovini slučajeva izvor infekcije hemolitičkim streptokokom nije moguće utvrditi, napominje NHK. Stoga je administracija Tokija apelovala na stanovnike da preduzmu mjere opreza.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )