Foto: nezavisne.com

Analiza javno dostupnih dokaza, kao i stručnjaka za rakete, ukazuje na to da je ruska krstareća raketa Kh-101 bila oružje koje je pogodilo dječju bolnicu u Kijevu, čime su opovrgnute tvrdnje proruskih profila na društvenim mrežama i aktera koji su negirali odgovornost i pokušali prebaciti krivnju za incident na Ukrajinu, piše istraživački web Bellingcat.

Kako prenosi Index, nakon napada nekoliko profila na društvenim mrežama, poznatih po širenju dezinformacija, počelo je tvrditi da je raketa bila američke proizvodnje i da je ispaljena iz ukrajinskog protuzračnog raketnog sustava.

Ipak, analiza koju je proveo istraživački portal Bellingcat koristeći snimke s društvenih mreža, kao i 3D model rakete, ukazuju na to da je projektil bio ruska krstareća raketa Kh-101. Analiza se slaže s mišljenjem stručnjaka, uključujući Fabiana Hofmana, doktoranda na Sveučilištu u Oslu koji se specijalizirao za tehnologiju raketa.

Dr Džefri Luis, stručnjak za nuklearno oružje i rakete na Institutu za međunarodne studije u Kaliforniji, takođe je potvrdio Bellingcatu da se na snimci napada objavljenoj na društvenim mrežama vidi raketa Kh-101.

Bellingcat je takođe testirao alternativnu teoriju koja se širila društvenim mrežama, a to je da je raketa bila američke proizvodnje AIM-120, ali nije našao nikakve dokaze za to.

Raketa pokazuje nekoliko karakteristika, uključujući prisutnost onoga što izgleda kao mlazni motor na njenom zadnjem dijelu, kao i dva kratka krila blizu sredine rakete.

Ovo su karakteristike Kh-101, krstareće rakete koju koristi isključivo ruska vojska. Poređenje snimke rakete koja je pogodila bolnicu s 3D prikazom rakete Kh-101 pokazuje da dijele te značajke, piše Bellingcat.

Nakon napada SBU je objavio tri slike za koje tvrdi da prikazuju ostatke projektila koji je pogodio bolnicu. Naveli su da preliminarni nalazi ukazuju da je riječ o Kh-101, što se činilo usklađenim s navedenim videosnimkama.

Slike su prikazivale ono što izgleda kao šipka i ploča motora. Priručnici i slike koji dokumentiraju prethodne napade Kh-101 detaljno opisuju slične ostatke.

Na primjer, šipka na slici ispod izgledala je slično onoj pronađenoj u priručniku za identifikaciju ukrajinskih teritorijalnih obrambenih snaga iz 2022., koji detaljno opisuje prethodni napad Kh-101.

Dodatno, jedna od slika koje je objavio SBU prikazuje oznake na drugom ostatku rakete koja je pogodila bolnicu. Te oznake uključuju brojeve "840708036", "~234452" i "45 • 14". Slične oznake, koristeći ovaj isti format, takođe su vidljive na ostatku Kh-101 za koji je opisano da je oboren iznad Ukrajine 29. prosinca 2023. Neki dijelovi su pretvoreni u privjesak za ključeve i stavljeni na prodaju na web stranici AirHubStore. Nakon eksplozije neki su pojedinci na društvenim mrežama brzo počeli tvrditi da raketa nije bila ruskog porijekla.

Džekson Hinkle, politički aktivist koji se pojavio na ruskim državnim medijima, bio je jedan od pojedinaca koji su iznijeli netačnu tvrdnju da je raketa bila američke proizvodnje, navodi Bellingcat.

Hinkle je zabranjen na nekoliko platformi društvenih mreža zbog širenja lažnih informacija.

Slično tome, War on Fakes, široko smatran ruskim propagandnim i dezinformacijskim sredstvom, tvrdio je u vizualnoj analizi da, s obzirom na propprcije dužine i širine rakete, ona nije mogla biti Kh-101, već AIM-120 ispaljena iz ukrajinske NASAMS baterije. AIM-120 proizvodi američki obrambeni izvođač Raytheon Company.

Tvrdnja da je raketa bila AIM-120 zanemaruje mlazni motor koji je jasno visio s repa rakete koja je pogodila bolnicu. Ova vrlo vidljiva karakteristika prisutna je na Kh-101, ali ne i na AIM-120. Nadalje, krila u srednjem dijelu rakete koja je pogodila bolnicu ne odgovaraju onima na AIM-120.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )