Foto: Arhiva

Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije, situacija je opasnija nego što je ikad bila, kaže Zoran Milanović


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je da upućivanje vladinog prijedloga parlamentu o učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika predstavlja "lični teror i maltretiranje" iz kuhinje premijera Andreja Plenkovića.
 
"Ovo je lični teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje", rekao je Milanović novinarima nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Zadra.
 
On je ponovio da je to rat Amerike i Rusije, da Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije. To se, ocijenio je, mora konstatovati. Hrvatski predsjednik takođe upozorava da je "situacija opasnija nego što je ikad bila".
 
"Ovo je totalno ludilo. Sve stručnjake koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu bezbjednosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali to nije apsolutno. Ja te mogu zaštiti od nekog trećeg, ali te ne mogu zaštiti od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi", kazao je Milanović.
 
Govoreći o savezništvu sa NATO, Milanović kaže da Hrvatska sa njima ima bezbjednosne garancije i one su predmet procjene da, kako je naveo, "Plenković krši Ustav i teroriše državu".
 
"Ovo je već neka vrsta lajt udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltretira poslanike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije", upitao je Milanović.
 
Poručio je da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u parlamentu, ali da parlament nije nadležan za to pitanje.
 
"Ne idem na Ustavni sud. Predsjednik je izabran od građana. Kada su u pitanju odluke koje imaju bezbjedonosni i odbrambeni karakter, moraš da se konsultuješ s predsjednikom države, a saborskim poslanicima poručujem - budite uspravni, ne dajte se zastrašivati", rekao je Milanović.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )