Foto: Glas Srpske

To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokratije koja je vladala

 
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je odnos Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema Hrvatima u BiH "neprijateljski" i prozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se "nije htio zamjeriti" Evropskoj komisiji (EK).
 
- Odnos Evropske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ - neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega iko u Briselu razbija glavu - rekao je Milanović novinarima u Gradecu.
 
Plenković i njegove sluge

Dodao je da su upravo zato Plenković i "njegove sluge" imali lak zadatak da to riješe", ali se hrvatski premijer "nije htio zamjeriti" predsjednici EK Ursuli fon der Lajen (von der Leyen) za koju je rekao da "iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel" koje se bivša njemačka kancelarka "htjela otarasiti".
 
- Smije li to neko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokratije koja je vladala. Jesmo li u komunizmu? Je li to zabranjeno reći - rekao je je Milanović.
 
Na upit novinara komentarisao je hoće li istraga Ureda evropskog javnog tužitelja o prepiski predsjednice Komisije i šefa Pfizera naštetiti HDZ-u na parlamentarnim izborima, a EPP-u na evropskim izborima.
 
- Šta to znači Evropska pučka stranka? Što su oni? Oni su za puk, a što su drugi za istrebljenje puka? Svi su za puk. To je kad nemaš nikakav koncept, daješ si ime stranka dobrog vremena, stranka da bi bilo dobro, pučka stranka - to ne znači ništa - rekao je Milanović.
 
- To je evropska birokratska stranka, stranka koja okuplja eurokrate kojima ovaj model funkcioniranja naprosto odgovara jer on je dizajniran ne u Hrvatskoj, ne u Varšavi ili Budimpešti, nego u nekim drugim centrima moći - dodao je.
 
Hrvatska nema utjecaj na odluke u NATO-u

Govoreći u povodu 15. godišnjice ulaska u NATO, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik vojske kaže da Hrvatska treba biti lojalan partner, ali da nema utjecaja na najvažnije odluke u toj organizaciji.
 
- Ključne odluke se donose isključivo u Vašingtonu, čak ne u Parizu. S odlukama koje kreću od premise da smo mi na raspolaganju 24 sata dnevno ja imam problem. Te odluke mene ne obavezuju, ni kao vrhovnog zapovjednika, a ni sutra kao predsjednika hrvatske vlade - rekao je Milanović.
 
- Odluke koje su pitanje života i smrti, koje su dalekosežne po svojoj težini i značaju opasnosti, donose se bez ikakvog sudjelovanja ne samo Hrvatske, nego i Slovenije, Mađarske pa i Poljske. Toga treba biti svjestan. Zato kad kažem da smo lojalni, to je kao da ti dajem srce i o tome treba razmisliti - istakao je Milanović.
 
Izazivanje sukoba

Smatra da je "puno glupih i ludih odluka prethodilo ovome što se događa u Ukrajini", kao i da je NATO "u jednom trenutku prestao uopće shvaćati čemu služi".
 
- To izaziva sukobe i treba biti jako oprezan. Hrvatska je lojalna članica NATO-a, nikoga prevariti ni, kak se veli, zavaljati nećemo, ali se prvenstveno treba posvetiti sebi, svojim problemima, svom naoružanju - rekao je hrvatski predsjednik, prenosi Hina.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )