Foto: cafe.ba

Tokom proteklih godina Banjaluka je mnogo napredovala, a u narednom periodu moramo raditi na povećanju broja zaposlenih, te da se završi i preostali dio saobraćajne i komunalne infrastrukture na seoskim područjima.

Poručio je ovo Milenko Vučeta kandidat DEMOS-a za odbornika u Gradskoj skupštini Banjaluka, a koji se na njihovoj listi nalazi pod rednim brojem deset. Vučeta je u razgovoru za naš portal naveo brojne ideje, na osnovu kojih planiraju da poboljšaju život svih građana u Banjaluci. Takođe, ističe da je ovo prvi ispit za DEMOS, a koji će sigurno položiti sa veoma visokom ocjenom.

 

CAFE.BA: Prema vašim riječima, Banjaluka je zadnjih godina dosta napredovala,  da li smatrate da neke stvari još nisu završene i šta se može još uraditi da se poboljša život njenih građana?

VUČETA:  Kada govorimo o gradu Banjaluci, govorimo  prije svega o Krajiškoj ljepotici i o kulturno administrativnom centru Republike Srpske. Banjaluka je dostigla jedan prije svega zadovoljavajući infrastrukturni razvoj. Međutim u tom dijelu ima još određenih elemenata koji trebaju da se dovedu do krajnje faze. Prije svega, mislim na dijelove gdje nije završeno kompletno vodosnadbijevanje i gdje nije završena infrastruktura u saobraćajnom dijelu. To se odnosi uglavnom na seoska područja. Međutim, očekujem da bi u narednom periodu i to moglo biti u potpunosti završeno.

CAFE.BA: Kada spominjete život na selu, smatrate li da se sa adekvatnim ulaganjima može zaustaviti i usporiti odlazak mladih sa sela, ali i uopšte odlakaz mladih iz Republike Srpske?

Do sada je dosta urađeno u selima na području Banjaluke. Po mojoj procjeni, nije ostalo toga puno, ali i to moramo završiti da bi na taj način njima olakšali život. Obezbjeđenjem potpune infrastrukture na seoskim područjima mogli bi postići da što više mladih zadržimo na selu. To je ono što će značajno doprinijeti mladima da ne idu ka gradu, i da ne odlaze van granica Republike Srpske. Tu prije svega mislim da im trebamo obezbjediti kvalitetno snadbijevanje električnom energijom, putnu infrastrukturu, kvalitetan prevoz i kvalitetno vodosnadbijevanje.

CAFE.BA: Kada je riječ o životu u Banjaluci, ako prođete za odbornika šta je ono što za šta ćete se zalagati?

VUČETA: Između ostaloga, mogu reći da ću se zalagati za niz elemenata koji će ići u cilju boljeg života u Banjaluci. Tu prije svega mislim na pokretenja proizvodnih kapaciteta i samim tim bi došlo do većeg stepena zaposlenja. Drugo, ako budem izabran za odbornika insistiraću da gradska politika bude usmjerena na maksimalno uvezivanje sa bratskim gradovima Banjaluke.  Sa njima treba da dogovorimo da oni u našem gradu otvore određene proizvodne kapacitete, a da im Grad obezbijedi sve infrastrukturne stvari za lakše poslovanje. Na taj način  bi doveli nove investitore na naše područje.

CAFE.BA: Da li nam možete navesti još neke konkretne primjere za koje smatrate da bi u narednom periodu mogli biti urađeni?

VUČETA: Sledeće na šta bih skrenuo pažnju jeste grijanje u Banjaluci. Svi smo svjedoci klimatskih promjena, tako da se mora mijenjati i period kada će raditi grijanje. To više nije vrijeme od 15. oktobra do 15. aprila. Treba obraćati pažnju na temperaturne razlike koje se javljaju i u septembru, oktobru, ali i u aprilu i maju. To sve treba razmotriti i donijeti odgovarajuću odluku.

CAFE.BA: Nedavno ste spominjali i da građani moraju više učestvovati u donašenju određenih odluka koje su bitne za Banjaluku. Da li nam možete pojasniti na šta ste tačno mislili?

VUČETA: Jedno od posebnih pitanja, a koje je i u našim politikama definisano, jeste pitanje referenduma.  To je jedno od posebnih pitanja za koja ću se zalagati. DEMOS je prva politička opcija koja je pokrenula to pitanje na lokalnom nivou.  To smo uradili iz razloga što smatramo da bi prije nego što se pokrenu  neke značajne investicije i projekti na području Banjaluke, da bi trebalo dati pravo građanima da oni kažu šta o tome misle i da li podržavaju taj projekat.  Tada bi i Gradska uprava bila sigurna da je odabrala pravi projekat, a građani bi se značajno uključili i oni bi bili sudionici provođenja takvog značajnog projekta za naš grad.

CAFE.BA: U narednom periodu ste takođe najavili i pokretanje određenih projekata. O čemu je riječ i da li smatrate da bi građani o tim projektima trebali da kažu svoj stav?

VUČETA: Jedno od prvih pitanja koje ćemo pokrenuti je prečišćavanje otpadnih voda sa područja Banjaluke. Po našim analizama taj projekat će koštati oko 90 miliona maraka. Vrlo je značajan projekat i on zahtjeva velika sredstva. Da bi to ostvarili i proveli, odnosno  da bi se ušlo u to, bilo bi sasvim logično i da se građani izjasne o tome i da znamo da li oni to podržavaju.

CAFE.BA: Kada je se radi predstojećim izborima. Kakvi su planovi DEMOS-a?

VUČETA: Za ove lokalne izbore kandidovali smo se u 55 opština i imamo kandidate za načelnike u osam opština. Ono što očekujemo u tom dijelu i naša procjena je da ćemo imati preko 70 odborničkih mandata, a na području  Banjaluke da ćemo ostati i druga politička opcija u vlasti. Takođe, naša stranka daje punu i iskrenu podršku Igoru Radojičiću kandidatu za gradonačlenika Banjaluke. Smatramo da je mnogo uradio za Banjaluku i da će tako nastaviti i u narednom periodu.

CAFE.BA: DEMOS prvi put izlazi na izbore. Da li ste spremni na to?

VUČETA: Ovo nama jesu prvi lokalni izbori. Ovi izbori nama predstavljaju prvi ispit, i smatramo da ćemo ga položiti sa veoma visokom ocjenom kada je u pitanju broj odbornika u Banjaluci.

CAFE.BA: Inženjer ste saobraćaja, izvršni direktor u Poštama Srpske, a ranije ste bili načelnik odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. Šta nam još možete reći o sebi?

VUČETA: Inače sam po zvanju magistar tehničkih nauka, diplomirao sam i magistrirao na saobraćajnom fakultetu u Zagrebu. Kompletan svoj radni vijek, izuzev perioda kada sam bio načelnik odjeljenja, sam radio u Poštama Srpske. Taj privredni život sam usmjerio na potpuno jačanja poštanskog sistema Republike Srpske, kao jedne veoma bitne žile kucavice u kompletnom društvenom uređenju na području Republike Srpske. Naglasio bih da je sistem u kojem radim od posebnog vitalnog interesa za Srpsku, a članica smo svih svjetskih organizacija. Naš rad i požrtvovanost se pokazala i u vrijeme pandemije kada su se naši poštari pokazali kao pravi heroji, koji su bili rame uz rame sa zdravstvenim radnicima. Učesnik sam i Odbrambeno-otadžbinskog rata,borac I prve kategorije, te sam odlikovan medaljom za vojne zasluge.

CAFE.BA: U ranijem periodu ste bili načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. Kada se osvrnete na taj period, da li ste zadovoljni urađenim?

VUČETA: U periodu od 2013. do 2016. godine bio sam načelnik pomenutog odjeljenja. Ako budem izabran za odbornika i u narednom periodu ću se zalagati za tu kategoriju. Radeći u tom odjeljenju uočio sam šta je sve što se tiče Banjaluke do sada urađeno i šta još treba da se uradi.  Ono što je realiziovano u mom mandate, jeste izgradnja i useljenje 200 stambenih jedinica u naselju Ada za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide prve i druge kategorije.

CAFE.BA: Spomenuli ste koronu i tešku epidemiološku situaciju u cijelom svijetu. Koliko ova trenutna situacija utiče na izbore i kampanju?

VUČETA: DEMOS je prva politčka opcija na području grada Banjaluke koja je izdala nalog svim našim reonskim i mjesnim odborima da se ograničavaju skupovi zbog epidemiološke situacije, zato što je zdravlje na prvom mjestu i iznad svega. Takvu smo poruku poslali i u javnost i tome posvjećujemo maksimalnu pažnju. Naš politički aktivizam smo usmjerili na društvene mreže, da bi što više naših potencijalnih birača bilo upoznato sa onim što mi želimo da plasiramo u ovoj izbornoj kampanji.

CAFE.BA: Šta je to što vas izdvaja od ostalih kandidata?

VUČETA: Prije svega, DEMOS ima jednu izuzetno kvalitetnu listu koju predvodi Slobodan Stanarević. Tu se vodilo dosta računa da dođe do spoja mladosti, iskustva, znanja, profesije i dobre organizacije. Ako bih govorio o sebi kao kandidatu, mogu reći da su ovo peti izbori na kojima učestvujem. Na svim tim izborima sam ostvarivao značajne rezultate. Kroz to sam se politički usavršavao i nadograđivao. Učio prehtodno od starijih kolega, a sada sam u situaciji da svojim mlađim kolegama maksimalno pomognem i uputim ih kako se izbori provode.

CAFE.BA: Koja je Vaša poruka biračima?

VUČETA: Poručujem biračima da ću se zalagati za  prosperitetnu i razvijenu Banjaluku sa velikim brojem zaposlenih, a u kojoj će se cijeniti trud i obrazovanje njenih građana.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )