Foto: instagram

Australijski Federalni sud objavio je obrazloženje odluke zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize. Razloge za ukidanje Đokovićeve vize objavio je sudija Džejms Alsop, jedan od trojice predsedavajućih sudija na Novakovom suđenju. Podsjećamo, ministar za Imigracije Aleks Hok ukinuo je vizu Đokoviću i pored pobjede na sudu Viktorije, a kada je Đoković uložio žalbu, otišlo se na Federalni sud

Tamo je takođe predstavljen cjeo slučaj, ali su sudije na kraju odlučile da podrže odluku Aleksa Hoka i Đoković je deportovan iz Australije pošto mu je ukinuta viza.
 
Federalni sud je tada naveo da je Hok donjeo odluku da ukine Đokoviću vizu zbog rizika da će ako Novak ostane to pokrenuti "anti-vaks" lavinu i ‘"anti-vaks’" proteste u toj državi.
 
Sada su objavljeni i dokumenti i razlozi zašto je sud tako odlučio:
 
"Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Zahtjev za sudsko preispitivanje je onaj u kome pravosudni ogranak vlade razmatra, pozivajući se na zakonitost , odluku ili odluke izvršnog organa vlasti, u ovom slučaju odluke ministra. Sud ne razmatra mudrost odluke niti preinačava odluku. Zadatak suda je da odluči o zakonitosti odluke ministra i razmatrajući na pritužbe na istu", naveo je sud.
 
"Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešjenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni, Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvijećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih dijelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes.I da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, njegovo samo prisustvo ovdje i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti-vakcinanli pokret racionalan", najbitnije su stavke iz dokumenata.

Kompletnu dokumentaciju možete pogledati OVDJE.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )