Foto: Telegram

Moramo da učinimo više da bismo odbranili Ukrajinu, moramo da učinimo više po pitanju tenkova, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova


Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je da zemlje EU treba da učine više da zajedno odbrane Ukrajinu, jer, kako je navela, zajedno ratuju protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih.
 
"Zato sam govorila prethodnih dana: Da, moramo da učinimo više da bismo odbranili Ukrajinu. Da, moramo da učinimo više, takođe, po pitanju tenkova", rekla je ona tokom debate u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u utorak.
 
"Ali najbitniji, suštinski dio je da to učinimo zajedno, da se ne okrivljujemo međusobno u Evropi zato što se borimo u ratu protiv Rusije a ne jedni protiv drugih", zaključila je Berbokova.



Za razliku od kancelara Olaf Šolc smatrao da Njemačka treba da bude oprezna pri pružanju podrške Kijevu kako bi izbjegla direktan sukob sa Moskvom, izjave njegove koalicione partnerke ukazuju na ratnohuškački stav Berbokove. 
 
Ovo nije prvi put da je Berbokova uzburkala javnost svojim stavom o sukobu u Ukrajini. Ona je na skupu EU u Pragu prošlog avgusta rekla da namjerava da ispuni svoja obećanja Ukrajini "bez obzira na to šta misle moji njemački birači".
 
Njemačke vlasti su danas potvrdile da će isporučiti Ukrajini 14 tenkova "leopard 2", a takođe su dozvolile drugim zemljama koje posjeduju ove tenkove da učine isto.
 
Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je da bi prvi tenkovi "leopard" mogli da budu isporučeni Ukrajini kroz tri-četiri mjeseca.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )