Foto: nezavisne.com

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine poduzelo je dodatne mjere sigurnosne pripravnosti nakon nedavnih prijetnji terorističkim napadima usmjerenim prema vojnim objektima Oružanih snaga BiH. Povećanje nivoa sigurnosti dolazi kao odgovor na sve češće prijetnje koje ugrožavaju ne samo vojnu infrastrukturu, već i sigurnost građana.

Ministarstvo je izdalo saopštenje u kojem navodi da je cilj ovih mjera smanjenje rizika od potencijalnih napada, posebno onih koji uključuju upotrebu bespilotnih letjelica (dronova). “Javnost je već informisana o prijetnjama i riziku od terorističkih napada, a Ministarstvo u potpunosti shvata ozbiljnost ovih prijetnji. Posebno se pažnja posvećuje mogućim upotrebama bespilotnih letjelica u ovakvim napadima”, navodi se u saopštenju.

Prijetnja dronovima i kršenje sigurnosnih procedura

Jedan od glavnih faktora rizika u ovom trenutku je sve veće prisustvo neovlaštenih dronova iznad vojnih objekata. Letenje dronovima iznad ili u blizini vojnih zona bez odobrenja Ministarstva odbrane strogo je zabranjeno, a svaki takav let smatra se kršenjem sigurnosnih protokola. Ministarstvo je u saradnji s domaćim agencijama za sprovođenje zakona i međunarodnim partnerima, uključujući EUFOR i NATO štab u Sarajevu, intenziviralo nadzor nad ovim aktivnostima.

“Javnost je već informisana o prijetnjama i riziku od terorističkih napada, a Ministarstvo u potpunosti shvata ozbiljnost ovih prijetnji. Posebno se pažnja posvećuje mogućim upotrebama bespilotnih letjelica (dronova) u ovakvim napadima. Zakonom je strogo zabranjeno letenje dronovima iznad vojnih objekata i zona OS BiH bez prethodnog odobrenja Ministarstva odbrane. Letovi dronovima iznad vojnih lokacija, kao i letovi na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 500 metara, regulisani su nadležnim zakonima i pravilnicima te svaki takav let bez dozvole predstavlja kršenje sigurnosnih procedura. U posljednje vrijeme primijećeno je povećano prisustvo dronova iznad vojnih lokacija OS BiH, što je dodatno povećalo sigurnosni rizik. Ministarstvo odbrane je u stalnom kontaktu sa agencijama za sprovođenje zakona, kao i sa međunarodnim partnerima, uključujući EUFOR i NATO štab Sarajevo, koji su upoznati sa prijetnjama i neovlaštenim letovima dronovima”, navedeno je u saopštenju.

Cilj mjera: Sigurnost vojne infrastrukture i građana

“Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH preduzimaju sve neophodne korake kako bi osigurali sigurnost svojih pripadnika i vojnih lokacija, uključujući skladišta naoružanja i municije. Ove mjere imaju za cilj zaštitu ne samo pripadnika OS BiH, nego i širu sigurnost građana Bosne i Hercegovine. Ministarstvo ozbiljno shvata bilo kakvu prijetnju, uključujući mogućnost terorističkog napada uz upotrebu dronova, te će nastaviti preduzimati sve potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala puna zaštita vojne infrastrukture i sigurnost građana Bosne i Hercegovine”, istaknuto je u saopštenju.

U sklopu ovih aktivnosti, Ministarstvo posebno naglašava da su ove mjere od vitalne važnosti ne samo za sigurnost vojnih objekata, već i za širu sigurnost građana BiH.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )