Foto: Serg Glovny/ZUMAPRESS.com/Global Look Press

Ministarstvo odbrane pripremilo je projekat očuvanja činova vojnika Oružanih snaga Ukrajine nakon prelaska u Oružane snage Rusije


Ukrajinska vojna lica koja su odlučila da pređu u Oružane snage Rusije iz Oružanih snaga Ukrajine moći će da zadrže vojni čin stečen dok su služili u ukrajinskoj vojsci, navodi se u dokumentu objavljenom na službenom portalu nacrta regulatornih pravnih akata. Napominje se da je rezoluciju izradilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Ranije je Igor Kimakovsky, savjetnik šefa DNR Denisa Pušilina, govorio o potrebi demokratizacije zakonodavstva u vezi sa zarobljenicima ukrajinskih oružanih snaga. Prema njegovom mišljenju, ovakav pristup će intenzivirati prelazak ukrajinskih vojnika na stranu Rusije, jer mnogi koji su završili u redovima ukrajinske vojske nisu tamo završili svojom voljom. Kimakovski je dodao da sada vojna lica Oružanih snaga Ukrajine, kada se predaju i premještaju, uvijek potpadaju pod krivičnu odgovornost i završavaju u zatvoru.
 
Prije toga, bivši savjetnik šefa Pentagona, pukovnik Douglas McGregor, najavio je sve veći broj slučajeva masovne predaje ukrajinske vojske. Prema njegovim riječima, to je zbog činjenice da su vojnici ukrajinskih oružanih snaga ne samo čuli signale Rusije, već su shvatili da će se prema njima bolje postupati u zarobljeništvu nego kada služe u ukrajinskim trupama.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )