Foto: N.N.

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da u sabornoj crkvi nema podjele na Srbe i ostale.

Vladika Joanikije je u obraćanju vjernicima nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici podsjetio na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i na njegovu borbu za jedinstvo pravoslavlja.
 
"Ljubio je cijeli srpski narod i Crnogorce koji se tako osjećaju. Borio se za jedinstvo pravoslavlja i u iskušenjima koje trpi crkva dao veliki doprinos", rekao je mitropolit Joanikije.
 
Vladika Joanikije je istakao i da je mitropolit Amfilohije kao što je liječio rane svoga naroda tako je i druge mirio, te podsjetio i na njegov doprinos u pomirenju Ruske crkve i Moskovske patrijaršije.
 
"Mi smo jedno, kao što je on tražio od nas. Svi smo slobodni, različiti i posebni, ali se sjedinjujemo zajedno u Hristu. Molitva za neprijatelje je najjača molitva, koja ide u naručje Božije, tada se uzdižemo iznad ljudske prirode", rekao je mitropolit Joanikije.
 
On je istakao i da u red srpskih svetitelja, prosvetitelja i učitelja treba uvrstiti one koje nisu još u crkvenom kalendaru, kao što su blaženopočivši patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije.
 
"U tom kalendaru su i Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski", naglasio je mitropolit Joankije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )