Foto: crna-hronika.info

Mlade Sarajlije, Muhamed Hamamdžić, Muhammed Šehić, Almedin Hadžihasanović, Ensar Fejzić i Nedim Šeta stoje iza projekta “Turbine tech-a” i uspjeli su izumiti hibridnu savoniusovu vjetroelektranu.

Mladi tim će u četvrtak, u Zagrebu, na Idea Knockout takmičenju predstaviti svoj izum. Pored izuma, kažu da se ponose što će predstaviti i svoju Bosnu i Hercegovinu.

Grupa “Turbine tech” nastala je u decembru

2023. godine. Već su se u januaru 2024. godine prvi put pojavili na sajmu inovacija INN&TECH, gdje su predstaviti prvu vertikalnu H vjetroturbinu u BiH.

Osnivač Muhamed Hamamdžić je došao do ideje da bi mogli napraviti hibridnu savoniusovu vjetroturbinu, a u čemu su i uspjeli.

Na samom projektu radili se puna 4 mjeseca. Novu vjetroturbinu su predstavili na Evropskoj noći istraživača u Sarajevu, u takmičarskom dijelu GreenTech Innovators.

“Ovo je naš početak, naš cilj je da budemo prvi koji ćemo energetiku unaprijediti ne samo u BiH već i u ostatku Evrope”, govori Muhamed Hamamdžić za CH.

Takođe, naglasili su da neće samo raditi na vjetroturbinama, te da imaju još mnogo ideja koje će, nadamo se, brzo prikazati javnosti.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )