Foto: glassrpske

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je danas da je uvjerena u dobre ekonomske izglede i otpornost globalne ekonomije uprkos neizvesnostima koje izazivaju ratovi i složena geopolitičke situacije.

U govoru na samitu svjetskih vlada u Dubaiju, Georgijeva je rekla da će MMF u ponedjeljak objaviti svoju procentu da bi postepeno ukidanje eksplicitnih energetskih subvencija moglo donijeti uštedu od 336 milijardi dolara na Bliskom istoku, što je ekvivalentno ekonomijama Iraka i Libije zajedno, prenosi Rojters. Ona je ukazala da pored štednje, eliminisanje regresivnih energetskih subvencija “odvraća od zagađenja i pomaže poboljšanju potrošnje” u socijalnom sektoru.
 
Zbog srednjoročnih smanjenja proizvodnje nafte, MMF je revidirao svoju prognozu rasta BDP za ovu godinu u regionima Bliskog istoka i sjeverne Afrike na 2,9 odsto.
 
-Iako je neizvjesnost i dalje velika, možemo biti sigurni u ekonomske prognoze, jer globalna ekonomija je iznenađujuće otporna - rekla je Georgijeva u svom govoru u Dubaiju.
 
Govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, ona je upozorila na šire posljedice izraelsko-palestinskog konflikta.
 
-Ovaj izuzetno neizvjestan momenat otežavaju aktuelni izazovi dok se istovremeno ekonomija još uvijek oporavlja od prethodnih šokova. Dalje širenje sukoba bi pogoršalo ekonomska štetu - upozorila je generalna direktorka MMF.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )