Foto: RSE/Reuters

Američka kompanija Moderna i nacionalna agencija SAD za medicinska istraživanja došle su u spor oko zasluga za pronalazak mRNK vakcine protiv COVID-19 te kompanije, što bi moglo da ima široke posledice i na profit od prodaje vakcina, ali i na njenu dostupnost širom svijeta, pišu svjetski mediji.

Buduća distribucija Modernine vakcine protiv korona virusa i potencijalno milijarde dolara budućeg profita mogli bi biti dovedeni u pitanju usljed spora farmaceutske kompanije i američke nacionalne agencije za medicinska istraživanja, ocjenjuje Tajms (The Times).
 
Moderna i Nacionalni instituti za zdravlje (National Institutes of Health – NIH) su u sporu oko toga ko je zaslužan za pronalazak centralne komponente vakcine protiv COVID-19 koji je napravila ta kompanija.
 
NIH tvrdi da su tri naučnika u njenom Centru za istraživanje vakcina radila s Modernom na dizajniranju genetske sekvence kojom vakcina proizvodi imunu reakciju i da bi oni trebalo da budu navedeni u prijavi patenta.
 
Ako bi naučnici te agencije bili navedeni u patentu zajedno sa zaposlenima Moderne, američka vlada, ukazuje londonski list, mogla bi da utiče na to koje kompanije proizvode tu vakcinu, što bi zauzvrat moglo da utiče na to koje zemlje će dobiti pristup vakcinama koje je napravila Moderna.
 
Spor, ističe Tajms, dolazi u vrijeme frustracije u Vašingtonu i drugdje zbog ograničenih napora Moderne da svoju vakcinu omogući siromašnijim zemljama.
 
Spor u patentnim prijavama

Moderna osporava pojedine tvrdnje NIH-a da ta agencija stoji iza pronalaska mRNK vakcine protiv korona virusa, podižući ulog u debati o mogućnosti vlade SAD da utiče na dostupnost i cijenu vakcine u budućnosti, ukazuje Vašington post (The Washington Post).
 
Spor je otkriven u patentnim prijavama koje je podnijela Moderna, a koje su pregledali istraživači organizacije za zaštitu potrošača Pablik sitizen (Public Citizen).
 
U nekim od Moderninih prijava nisu navedena imena naučnika koje finansira vlada. NIH u dokumentima podnetim američkom Zavodu za patente i žigove navodi da su tri naučnika, uključujući Barnija Grema (Barney Graham), vodećeg istraživača vakcina na Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti, bili pronalazači ključnih elemenata vakcine, što je Moderna priznala u dokumentima.
 
Međutim, Moderna u dokumentima navodi da je donela odluku u dobroj veri da ti pojedinci nisu učestvovali u pronalasku mRNK-a i sastava mRNK-a koji su navedeni u prijavi.
 
Vakcine i lekovi obično su pokriveni s više patenata, objašnjava Vašington post, ukazujući da je u slučaju mRNK vakcine, Moderna prepoznala doprinos naučnika NIH-a u samo jednom od četiri patenta koje je ispitao Pablik sitizen.
 
Moderna se, kako piše list, našla na udaru globalnih zdravstvenih lidera zato što svoju vakcinu i znanje nije učinila dostupnijim za prevazilaženje jaza u vakcinaciji između bogatih i siromašnih zemlja, dok je takođe bilo poziva da američka Vlada iskoristi svoja prava na licenciranje vakcine kako bi naterala Modernu da podeli svoju tehnologiju.
 
Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti saopštio je u utorak, 9. novembra, da se ne slaže sa stavom Moderne i da bi njegovi naučnici trebalo da budu imenovani kao pronalazači. Pozivajući se na četvorogodišnju istoriju istraživanja potencijalnih vakcina s Modernom za druge korona viruse, uključujući MERS, ta agencija je navela da su se prošle godine "NIH i Moderna dogovorili da sarađuju i zajednički razvijaju vakcinu protiv COVID-19".
 
Moderna je u saopštenju odgovorila da prepoznaje značajnu ulogu koju je NIH odigrao u razvoju njene vakcine protiv korona virusa.
 
"To uključuje priznanje da su naučnici iz NIH-a dali inventivni doprinos tokom razvoja vakcine i njihovo navođenje kao ko-pronalazača u patentnim prijavama koje su takođe nedavno objavljene sa tvrdnjama o upotrebi mRNA-1273", što je tehnički naziv vakcine te kompanije. Ali, dodaje kompanija, "samo su Modernini naučnici dizajnirali samu mRNA-1273".
 
Modernina izdaja?

Ogorčeni spor Moderne i NIH-a oko zasluga za pronalazak centralne komponente moćne vakcine protiv korona virusa ima široke implikacije na dugoročnu distribuciju vakcina i milijarde dolara u budućim profitima, ističe Njujork tajms (The New York Times).
 
Vakcina je nastala iz naširoko hvaljene saradnje Moderne i NIH-a kada se pokazalo da je vakcina te kompanije veoma efikasna, ukazuje list, dodajući da je pre godinu dana američka vlada govorila o "NIH-Moderna COVID-19 vakcini". Naučnici upoznati sa situacijom kažu da spor vide kao Moderninu izdaju, pošto je dobila 1,4 milijarde dolara za razvoj i testiranje svoje vakcine i još 8,1 milijardu dolara da bi u SAD obezbedila pola milijarde doza.
 
Moderna, mlada kompanija koja prethodno nije imala proizvod na tržištu i koja je postala poznata preko noći, dobila je sredstva od poreskih obveznika za razvoj vakcine, njeno testiranje i isporuku doza saveznoj vladi. Kompanija je već sklopila ugovore o snabdevanju u vrednosti od oko 35 milijardi dolara do kraja 2022. Prodaja njene vakcine ove i sledeće godine će verovatno biti među najvišim u istoriji za jednu godinu kada je reč o nekom medicinskom proizvodu.
 
Zasad je nejasno kada će patentni zavod doneti odluku, ali je njegova uloga samo da utvrdi da li je patent opravdan, navodi Njujork tajms. Ako se dve strane ne saglase do izdavanja patenta, vlada će morati da odluči da li da ide na sud, što bi mogla da bude skupa bitka.
 
Ipak, čak i da razni proizvođači dobiju licencu za Moderninu vakcinu, neće imati ključne komponente za brzu izradu njene vakcine, uključujući recept i tehničko znanje kompanije, ističe Njujork tajms, ukazujući da stručnjak za patentno pravo u biotehnologiji Džejkob Šerkou (Jacob S. Sherkow) kaže da "patentna licenca ne gradi fabrike, ne nabavlja sirovine, ne obučava radnike".
 
NIH i njegovi naučni saradnici su patentirali tehnologiju koja je ključna za više vakcina protiv korona virusa, uključujući one koje su napravili Moderna i njen glavni rival Fajzer-Biontek (Pfizer-BioNTech). Međutim, ukazuje Njujork tajms, dok su Biontek i druge kompanije platile licencu za tu tehnologiju, Moderna nije, što je još jedna bolna tačka u odnosu te kompanije i vlade, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )