Foto: klix.ba

Policija Moldavije saopćila je u četvrtak da su razotkrili program u kojem su stotine njihovih građana odvođene u Rusiju kako bi prošli obuku za izazivanje nereda i građanskih nemira, što je posljednji u nizu pokušaja miješanja pred nedjeljne izbore.

Policija je ranije ovog mjeseca navela da su kriminalne grupe povezane s Rusijom podmitile brojne birače i planirale poremetiti predstojeće predsjedničke izbore i referendum o članstvu zemlje u Evropskoj uniji, čak planirajući i zauzimanje državnih institucija.

Rusija, koja optužuje prozapadnu moldavsku vladu za poticanje "rusofobije", negira bilo kakvo miješanje. Moldavija je ubrzala svoj put ka izlasku iz ruske sfere uticaja nakon pune invazije Rusije na susjednu Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Na konferenciji za novinare, moldavska policija je izjavila da vjeruje da je grupa povezana s bjeguncem i pro-kremaljskim biznismenom Ilanom Šorom organizirala obuku za izazivanje nereda.

"Tužioci za borbu protiv korupcije trenutno provode istragu u nekoliko krivičnih predmeta vezanih za pripremu masovnih nemira u interesu kriminalne zajednice", izjavio je tužilac Viktor Furtuna.

Šor, koji se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog navodnog miješanja u izbore u ime Rusije, negira bilo kakvu krivicu ili ulogu ruskog političkog posrednika.

Policija je saopćila da su ljudi redovno odvođeni u grupama od oko 20 osoba na obuku u Rusiju od juna ove godine.

"Više od 300 mladih osoba iz Moldavije nedavno je posjetilo Rusiju, gdje su, pod izgovorom kulturnih događaja, zapravo boravili u kampovima gdje su primali instrukcije za organizaciju nereda u Moldaviji," izjavio je šef nacionalne policije Viorel Cernauteanu.

Neki od njih su prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Srbije, dodao je.

Četiri građanina Moldavije koji su učestvovali u ovim aktivnostima su uhapšena. Zbog istrage, vlasti su mogle otkriti samo ograničene informacije. Policija je navela da posjeduje dokaze o povezanosti kriminalne grupe s Šorovom strankom, koja je zabranjena.

Šor je ove godine nudio novčane nagrade ljudima kako bi ih uvjerio da glasaju "protiv" na referendumu i podrže suparnika trenutnoj predsjednici, Mai Sandu.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )