Foto: Arhiva

Moskva nije imala drugog izbora osim da odloži sastanak o Sporazumu o ofanzivnom naoružanju u Kairu, doneta je politička odluka, saopštio je zamjenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov.

„Situacija se razvijala tako da nismo imali drugog izbora. Odluka je donijeta na političkom nivou“, rekao je Rjabkov novinarima.

On je primjetio da u nizu oblasti američke kolege nisu željele da „prihvate naše signale“. Između Rusije i SAD postoji "duboko razmimoilaženje" na ovu temu.

„Pored toga, ističem da se nismo u potpunosti usaglasili oko programa rada bilateralne konsultativne komisije. To nije postala ključna komponenta, to je vjerovatno donekle tehnički aspekt, ali iza toga leži veliki politički smisao“, rekao je diplomata novinarima.

„Vidjeli smo, pre trenutka kada je objavljeno o odlaganju sjednice i nakon što je to postalo javno, fokus Amerikanaca je bio isključivo na temu obnavljanja inspekcija u okviru START-a. Međutim, za nas je prioritet bilo i ostaje rješavanje drugih pitanja, uključujući problema koji se tiču šta je obuhvaćeno dogovorom. Više puta smo objašnjavali suštinu naših želja“, dodao je on.

Po njegovim riječima, rano je govoriti kada će naredni sastanak komisije Rusija-SAD biti održan, do kraja godine sigurno neće.

Po mišljenju Rjabkova, razmjena zatvorenika između Rusije i SAD bila bi pozitivan signal za bilateralne odnose.

"Naši resori ne vode dijalog. S tim u vezi napominjem da bi to, ako bi se desilo, nesumnjivo poslalo pozitivan signal da nije sve beznadežno u rusko-američkim odnosima. Vjerovatno bi sada takav signal bio prikladan, ako se može regulisati“, rekao je zamjenik šefa diplomatije Rusije.

Bilateralni sastanak komisije Rusija-NATO bio je zakazan za 29. novembar u Kairu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )