Foto: hercegovinabike

Kada je riječ o odmoru u Evropi, veliki gradovi poput Rima i Barselone obično privlače svu pažnju.

Međutim, između svih atrakcija i turista koji slikaju selfije, postoji nebrojeno šarmantnih gradića u Evropi gdje ne postoje redovi i gužve. Uprkos svojoj maloj veličini, oni i dalje nude sjajnu arhitekturu i predivno prirodno okruženje, a o kvalitetu provedenog vremena da i ne govorimo.
 
Evropa je prepuna malih gradova koji su kao iz bajke, sa prelijepom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. Njih ne odlikuje samo to, oni imaju jedan poseban adut koji ih preporučuje putnicima da ih posjete. Oni su još ispod turističkih radara, i nisu opterećeni masovnim turizmom. upravo zbog toga, Mostar, Piran i Korčula su se našli među najljepšim malim gradovima Evrope.
 
Mostar
CNN navodi da je Mostar jedan od najprepoznatljivijih simbola Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Mostar je jedan od najboljih primjera očuvane i autentične islamske arhitekture na Balkanu. U gradu ima puno zanimljivih istorijski znamenitosti i atraktivnih arhitektonskih građevina, a najveće blago Mostara jeste njegovo gostoljubivo i ljubazno stanovništvo.
 
Korčula
Od malih gradova koji su se izborili za plasman na CNN-ovoj listi najljepših iz našeg regiona nalazi se i Korčula. Za Korčulu, autori reportaže navode da je to je grad svjetske klase, sa blještavo bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena. Korčula je inače i najnaseljenije hrvatsko ostrvo. Interesantno je navesti da je ovo jedino veće ostrvo Hrvatskoj čiji je naziv ženskog roda.
 
Piran
Piran su, navodi CNN, oformili Mlečani, koji su ga osvojili 1283. godine. Za Piran kažu da je mini Venecija, grad sa nevjerovatnom arhitekturom i tradicijom. Gradom dominira zvonik, centralno mjesto zauzima Tartinijev trg a u malenoj luci su usidreni ribarskim brodići i čamci, piše B92.
 
U Piranu nema previše hotela, a često su i pomalo skriveni i vrlo ukusno uklopljeni u ambijent grada. Magična privlačnost Pirana leži u tome da čak i u vrhuncu sezone možete da se družite sa lokalcima kojima turizam i ugostiteljstvo nisu posao, već rutina i poseban način života. Među najljepšim ostalim gradovima tu su Reine iz Norveške, Regencos iz Španije, Tarnov iz Poljske. Tu je još i Kenmare iz Irske, Giethoorn iz Holandije i Guinmaraes iz Portugala. Na listi se nalaze još i Roscoff iz Francuske, Anghiari iz Italije, Nafplio iz Grčke, Mazara del Vallo iz Sicilije, Covelly iz Britanije i Dinkelsbuhl iz Njemačke.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )