Foto: Unsplash

Ljudski mozak ima izuzetnu sposobnost da prepoznaje obrasce u svakodnevnim iskustvima, i to često bez svjesne misli. Ovo je otkriveno u studiji koja je analizirala neuronalnu aktivnost kod pacijenata kojima su implantirani elektrode u mozgu iz medicinskih razloga.

Studija je pokazala da neuroni u ključnim dijelovima mozga, poput hipokampusa i entorhinalnog korteksa, kombinuju informacije o tome šta se dešava i kada se dešava. Ova sposobnost omogućava mozgu da prepoznaje obrasce u događajima kako se odvijaju, čime se poboljšava predikcija budućih događaja, piše Scientific American.

Da bi razumio svijet oko nas, mozak mora da obradi ogroman broj informacija, uključujući šta se dešava, gdje se to dešava i kada. Prema autorima studije, važno je istražiti kako mozak organizuje te informacije tokom vremena, jer to igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju. U ovom istraživanju, tim je proučavao 17 osoba sa epilepsijom, kojima su u mozak implantirani elektrode u pripremi za hirurški tretman. Ove elektrode su omogućile autorima da direktno prate aktivnost pojedinačnih neurona u više dijelova mozga.

Hipokampus i entorhinalni korteks su oblasti koje su od suštinskog značaja za pamćenje i navigaciju. Ove regije sadrže specijalizovane neurone poznate kao "ćelije vremena" i "ćelije mjesta", koje funkcionišu kao unutrašnji sat i GPS sistem tijela, bilježeći vrijeme i lokacije. "Sav spoljašnji svijet koji ulazi u naš mozak mora biti filtriran kroz taj sistem", objašnjava Icak Frid, koautor studije.

U pripremi za glavni eksperiment, istraživači su svakom učesniku prikazali raznovrsne slike lica. Identifikovali su šest lica koja su izazivala snažnu aktivnost određenih neurona u mozgu učesnika. Na primjer, učesnik može imati neurone koji reaguje na muškarca u naočarima, kao i neurone za ženu u šeširu, i još četiri lica. Učesnici su zatim gledali ove slike raspoređene u obliku trougla, gdje je svaka slika bila povezana sa svojim najbližim komšijama.

Tokom eksperimentalnog pokušaja, učesnici su gledali seriju slika lica prema jednostavnom pravilu, svako lice bilo je praćeno onim koje je bilo povezano s njim u trouglu. Na primjer, ako je prvo lice bilo u donjem lijevom uglu trougla, drugo lice bi bilo jedno od njegovih direktnih komšija. Istraživači nisu otkrili ovo pravilo učesnicima, a dodatno su ih ometali postavljajući pitanja o sadržaju slika.

Istraživanje koje je sprovedeno pruža dragocjene uvide u nevidljive procese koji se dešavaju u našem mozgu, ukazujući na to koliko su naše sposobnosti prepoznavanja obrazaca duboko ukorijenjene i kako one mogu oblikovati naše razumijevanje svijeta oko nas, prenosi Telegraf.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )