Foto: Pixabay

Osim standardnih preporuka za njegu kože, internetom sigurno ne nedostaje gotovih ideja za liječenje akni. I to ima smisla – akne su različite za svakoga i često je potrebno nekoliko pokušaja i pogrešaka da biste pronašli ono što vam najbolje odgovara.

Kao što je slučaj s većinom kućnih lijekova, neki od njih imaju veću valjanost od drugih. Na primjer, ispijanje čaja od zelene metvice može imati očite koristi, dok će korištenje paste za zube kao tretmana za mrlje vjerojatno učiniti više štete nego koristi.
 
Najnoviji trend čišćenja kože koji je osvojio društvene mreže je tuširanje hladnom vodom. Videozapisi “Hladni tuševi za akne” prikupili su više od 102 miliona pregleda na TikToku. Dakle, gdje ovo spada u spektar od lažnog do valjanog?
 
Nisu samo akne u pitanju, društvene mreže prepune su videozapisa i objava koji tvrde da hladno tuširanje i uranjanje u vodu imaju različite zdravstvene prednosti. Osnovna tvrdnja je da hladni tuševi mogu liječiti akne smanjenjem proizvodnje masnoće i usporavanjem izbijanja akni.
 
Ulje ne teče tako lako kroz pore kada je hladno, a hladna voda smanjuje upalne učinke akni, odakle dolazi mnogo neugode. Da ne spominjemo, čišćenje lica hladnom vodom često je bolje od vrućom vodom, koja može skinuti prirodna ulja s kože, ugroziti kožnu barijeru i možda iritirati postojeće akne.
 
Hladni tuševi potencijalno mogu pomoći kod akni, ali svakako ne na ekstreman, sveobuhvatan način kako se često prikazuje na internetu. Niske temperature sužavaju krvne žile, što može smanjiti oticanje, upalu i sveukupno crvenilo. Sve su to komponente akni, ali nisu jedine – višak masnoće, začepljene pore i bakterije također su ključni igrači. Akne su uzrokovane višestrukim čimbenicima i zahtijevaju višestruki pristup liječenju.
 
Učinkovita rutina njege kože sklone aknama zahtijeva puno više od hladnog tuširanja. To uključuje pravilno čišćenje, dosljednu upotrebu pravih sastojaka za njegu kože, izbjegavanje komedogenih proizvoda, njegovanje zdrave kožne barijere, promjene zdravog načina života, minimiziranje hormonalnih fluktuacija, au nekim slučajevima i topikalne lijekove na recept ili oralne lijekove.
 
Takođe je moguće da hladno tuširanje ima suprotan učinak i na kraju pogorša vaše akne, jer hladna voda nije tako učinkovita u uklanjanju prljavštine i ulja koji potencijalno začepljuju pore s površine vaše kože. Također, super ledena voda općenito nije idealna za vašu kožu, bilo na licu ili negdje drugdje. Voda koja je prehladna može biti oštra za kožu i na kraju oslabiti kožnu barijeru i izazvati crvenilo.
 
Uprkos mogućim rizicima, ipak postoje velike koristi od pranja lica i/ili tijela hladnom vodom ako vaša koža to dobro podnosi. Mnogi dermatolozi slažu se da, budući da hladna voda sužava krvne žile, može smanjiti natečenost. Kada se krvne žile na površini suze, to pomiče protok krvi u dublje tkivo, što može poboljšati cirkulaciju i pomoći da koža izgleda zdravije i blistavije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )