Foto: srpskainfo.com

U bolnicama u Srpskoj od kovida se trenutno liječe 582 pacijenta, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS 228, a u opštim bolnicama 354.

Unazad dvije sedmice, broj hospitalizovanih je manji za 139, s obzirom na to da je 1. januara ove godine na bolničkom liječenju bio 721 pacijent.

U zdravstvenim ustanovama u RS na respiratorima je trenutno 46 pacijenata, što je takođe daleko manje nego početkom ovog mjeseca, kada je na ovom vidu respiratorne podrške bilo hospitalizovanih 59.

Ipak, kada se u obzir uzme ukupan broj pacijenata koji se u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječe od kovida, njih preko 45 odsto je na nekom vidu respiratorne podrške, a tako je, otprilike, bilo i početkom mjeseca.

U UKC RS na kiseoničkoj maski je trenutno 80 pacijenata, a od ukupnog broja hospitalizovanih 125 je sa srednje teškom, a 58 sa teškom kliničkom slikom, dok je životno ugroženo njih 36. Isti broj pacijenata koji su bili životno ugroženi imali smo i 1. januara ove godine.

Ljekari potvrđuju da epidemiološka situacija u Srpskoj jeste stabilnija, ali da je i dalje priličan broj pacijenata koji su u teškom stanju.

– Nažalost, i dalje imamo mnogo ljudi na liječenju. To znači da smo i dalje u nepovoljnoj situaciji, što zahtijeva visok nivo pridržavanja preventivnih mjera. Nadamo se da će u periodu koji predstoji doći do dalje stabilizacije i prelaska u povoljnu epidemiološku situaciju – ističe direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )