Foto: cafe.ba

Na području Sokoca radi se puno parom, tako da će ovih dana biti završena rekonstrukcija zgrada opštine i Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Nakon završenih radova ova opština ima će moderne zgrade, urađene po svim najnovijim standarima.

Svaki dan na terenu je veliki broj majstora koji vrijedno rade, kako bi administracija, ali i mališani Sokoca u novu zimsku sezonu ušli u novim zgradama.

Veliki dio posla je već urađeno, pogovoto kada je riječ o unutrašnjosti opštine, koja je u potpunosti renovirana.

Menadžemen opštine Sokolac na ovaj posao odlučio se i zbog niskih temperatura i duge grijne sezone, pa se pojavila potreba za boljom energetskom efikasnošću.

Upravo je to bio povod kojim je menadžment opštine Sokolac prije šest godina ušao u priču vezanu za program energetske efikasnosti na području Bosne i Hercegovine uz pomoć međunarodnih organizacija.


Kako je rekao načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, uvidjevši da opština nije u mogućnosti finansijski sama iznijeti velike projekte, poput sanacije i utopljavanja objekata, menadžment opštine i zaposleni u Odjeljenju za lokalni razvoj riješenje su tražili u projektima međunarodnih organizacija.

– Prije tri godine potpisali smo protokol sa njemačkom angencijom GIZ i prvi smo ušli na listu podrške Međunarodnih organizacija. Uradili smo registar javnih ustanova koje imaju prioritet u ovom projektu: zgradu Osnovne škole, Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, zgradu opštine i Dom. Ove godine su nam odobrena dva projekta vrijedna oko 500.000 KM, i to rekonstrukcija zgrade opštine i zgrade Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje - pojasnio je Bjelica.

Na zgradi opštine je zamijenjena kompletna vanjska stolarija i već se krenulo sa radovima na postavljanju fasade.

- Na zgradi Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje zamijenjena je fasadna stolarija, čekamo još postavljanje ulaznih vrata, obradu i popravku ivica kako bi počeli sa postavljanjem fasade. Osim toga, ukoliko vremenske prilike to dozvole sada ili na proljeće, ovdje nas čeka dosta posla i na zamjeni dijela krova, utopljavanju tavanica, postavljanju rasvjete te zamjeni instalacija za grijanje i radijatora. Sve navedeno zahtijevaće dodatna sredstva, ali će riješiti brojne probleme ove ustanove - poručio je Bjelica.

Kaže da očekuje da se iduće godine krene u projekat  rekonstrukcije zgrade Doma Zdravlja, te projekat utopljavanja stambenih zgrada gdje su formirane zajednice etažnih vlasnika.


Direktor Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Biljana Kosorić, je izrazila zadovoljstvo što su uspjeli realizovati ovaj projekat zahvaljujući prvenstveno Lokalnoj zajednici na čelu sa načelnikom Bjelicom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )