Foto: pixabay

Građani širom države raskidaju ugovore sa dobavljačima toplotne energije ili o tome razmišljaju jer su odlučili da se griju električnom energijom. Da li je to rješenje u vrijeme nezapamćene energetske krize u poslednjih 20 godina?

Kakva nas zima očekuje? Na šta se grijati? Plin skup, pelet takođe. Zbog toga brojni građani razmišljaju o grijanju na struju. Kupuju se grijalice. Ova alternativa mogla bi biti pogubna – dovesti do kolapsa sistema i enormnog rasta cijene električne energije.
 
“Cijena struje se nije povećala koliko je trebala jer je EP BiH ostvarila profit izvozeći, ali izvoz može pasti. On će biti zaustavljen ako svi pređemo na električnu energiju i tu nema dileme. To bi bila povećanja vjerujte, sve će nas zaboljeti glava. Procenti ne bi bili mali”, kazao je Almir Bećarević, stručnjak za energetiku (SzBiH).
 
Trafo stanice bi bile preopterećene, došlo bi do kvarova, pa i požara. Građani o takvom grijanju razmišljaju zbog enormne inflacije, ali i zbog preporuke federalnog ministra – koji je struju označio alternativom za grijanje. Drugačiju poruku dobili smo od prvog čovjeka Elektroprivrede.
 
“Dakle u slučaju da A prestane mi imamo C u funkciji. Dakle električne energije imamo dovoljno da podmirimo od domaćinstava do privrede, od velikih, malih, sitnih, obrta… bilo koga!”, kazao je sredinom maja Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.
 
“Električna energija ne može biti energent za zagrijavanje”, ističe Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH.
 
Iz Elektroprivrede zbog toga upozoravaju da bi prekomjerno korištenje struje neminovno podiglo njenu cijenu. Nema najava da će cijena rasti do kraja ove godine, ali se od početka sljedeće godine to očekuje. Privrednici u strahu od prekomjernog povećanja – za njih prihvatljivo 20%.
 
“Sve ono što bi otišlo značajno preko toga dovelo bi jedan broj kompanija u probleme. Došlo bi i do gubitka radnik mjesta, poslova… ovo je procenat koji je prihvatljiv, na koji svi računaju, ukalkulisali su ga, a sa druge strane to će pomoći EP BiH da popravi svoje bilanse”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednike Udruženja poslodavaca FBiH.
 
Svoj bilans Elektroprivreda može popraviti i ako građani dobiju podsticaje, a nadležni poduzmu određene mjere – jer bi tada imala više struje za izvoz.
 
“Poticajne mjere su potrebne da vam se recimo pomogne da ugradite rasvjetu, led sijalice, ugradite panele, kako biste sebi, ali i njima uštedili električnu energiju koju mogu prodati u EU oko 400 evra po megavat-satu”, kazao je Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku.
 
Ipak, mala mjesečna primanja i velike cijene plina i nerealne cijene ostalih energenata mnoge će nagnati da svoje domove griju na struju. Stručnjaci se plaše da će na kraju trenutni spas od cijene plina i peleta rezultirati da i taj spas odnosno struja bude skupa.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )