Foto: srpska info

Branislav Stanivuković (43) u trenutku izvršenja krivičnog djela bio je u stanju privremene psihičke poremećenosti teškog stepena, a mogućnost upravljanja postupcima bila je bitno smanjena, zaključak je vještaka psihijatra Milana Stojakovića, nakon analize ličnosti optuženog.

Nalaz i mišljenje Stojakovića idu u prilog tvrdnjama odbrane optuženog da se u konkretnom slučaju nije radilo o krivičnom djelu teškog ubistva, kako je to kvalifikovalo tužilaštvo, već o najtežem obliku nasilja u porodici.
 
Nalaz Stojakovića suprotan je nalazu i mišljenju vještaka banjalučkog tužilaštva, pa sudskom vijeću Okružnog suda u Banjaluci nije preostalo ništa drugo nego da zatraži novo psihijatrijsko vještačenje Stanivukovića, koje će obaviti ekspertski tim iz Psihijatrijske klinike Sokolac.
 
Stojaković je u svom nalazu i mišljenju istakao i niz propusta koje su napravili vještaci tužilaštva, među kojima i onaj da se šest časova nakon djela nije mogao izračunati nivo alkoholisanosti.
 
– U ovakvim ozbiljnim predmetima uvijek trebaju raditi timski psihijatar i psiholog – dodao je Stojaković, inače ekspert iz oblasti sudske psihijatrije.Naveo je i kako je optuženi Stanivuković ranije liječen na Psihijatrijskoj klinici, da je imao postavljene različite dijagnoze, te da je zavisnik od alkohola.
 
Istakao je i težak život optuženog tokom kojeg je bio suočen sa tragedijama u bližoj porodici.
 
Stojaković je u svom nalazu istakao i doprinos žrtve u konkretnom slučaju, što je izazvalo negodovanje kod tužioca Tatjane Ninković, koja je u konačnici prigovorila nalazu vještaka, ocijenivši ga paušalnim.Ninkovićeva je, između ostalog, upitala vještaka Stojakovića na osnovu čega je procijenio stanje afekta kod optuženog, na šta je vještak odgovorio „na osnovu vlastitog iskustva i znanja“.
 
Uslijedio je niz pitanja tužioca vještaku, a u raspravi je Stojaković tužiocu rekao: „Ne možete vi mene sjeckati, ja sam profesor na četiri fakulteta“!
 
Osim Stojakovića, danas je svjedočila i psiholog Anita Đuričić, koja je sudskom vijeću objasnila da je nakon testiranja utvrđeno da je optuženi Stanivuković ispodprosječne inteligencije, odnosno osoba sa skromnim intelektualnim potencijalima.
 
Tužilac Ninković je upitala psihologa koliki značaj imaju obavljeni testovi za predmetno krivično djelo, na šta se Đuričićeva nije mogla izjasniti.
 
Branislav Stanivuković se tereti da je punih 10 godina zlostavljao, tukao i psihički maltretirao svoju vanbračnu suprugu braneći joj da ga napusti, te da bilo kome priča o tome.
 
Prema navodima optužnice, prvi put je nesrećna žena pobjegla od nasilnog supruga 2012. godine, a kao osvetu Stanivuković je zapalio kuću njenog očuha i majke u mjestu Mrčevci kod Laktaša.
 
– Iz straha za život svoje maloljetne kćerke M.S, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, nesrećna žena se vratila u vanbračnu zajednicu s nasilnikom – navodi se u optužnici.
 
Dugogodišnje zlostavljanje i porodično nasilje kulminiralo je 20. jula prošle godine. Kobnog dana Stanivuković je presreo vanbračnu suprugu na lokalnom putu kod Aleksandrovca, polio je benzinom i zapalio. Sve je posmatrala kćerka žrtve. Nesrećna žena je sa teškim opekotinama prebačena u UKC Republike Srpske, ali je nažalost preminula 3. avgusta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )