Foto: Arhiva

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je proceduralnim glasanjem usvojio zakone o konfiskaciji zamrznute ruske imovine i o pružanju finansijske i vojne pomoći Ukrajini. Ovo je objavio američki politički list The Hill.

Dokumenti su odobreni ogromnom većinom: za usvajanje zakona glasalo je 316 parlamentaraca, a protiv su bile samo 94 osobe. To je postalo moguće jer je po prvi put nakon dugo vremena republikance podržala demokratska manjina u Predstavničkom domu.

Predstavnički dom odobrio je zakon za pomoć Ukrajini i drugim saveznicima SAD-a u inostranstvu, otklanjajući ključnu proceduralnu prepreku […]Uspješno prolazak proceduralnog glasanja dolazi uoči konačnog usvajanja sva četiri zakona koja će se glasati u subotu popodne
 
– prenosi The Hill.
 
Rusija nije isključila takav razvoj događaja, budući da Zapad više ne želi sponzorisati Ukrajinu na račun budžetskih sredstava. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će Moskva poduzeti uzvratnu akciju u vezi sa zamrznutom američkom imovinom.
 
U Rusiji postoji značajna količina zapadnih sredstava i imovine koja bi mogla biti predmet uzvratnih akcija Moskve u slučaju konfiskacije ruske imovine u inostranstvu
 
– upozorila je Marija Zaharova.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )