Foto: Twitter

Cijena gasa snažno je porasla na evropskim tržištima.

Rast cijene podstaknut je strahom od nedovoljnog snabdijevanja zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj i najavljenog zatvaranja ruskog gasovoda Sjeverni tok 1 zbog održavanja.

Cena gasa u terminskim ugovorima porasla je na holandskoj berzi na oko 175 evra po megavatsatu, dosegnuvši najviši nivo od marta. U poređenju sa ponedjeljkom bila je nakon podneva viša oko osam odsto, prenosi Index.

Trgovci strahuju za snabdevanje nakon što je ruski dobavljač gasa Gasprom proteklih nedjelja isporuke gasovodom Sjeverni tok 1 smanjio oko 60 odsto zbog, kako tvrde, kašnjenja opreme koja je poslata nemačkom Simensu na servis. Simens je pumpe poslao u fabriku u Kanadi koja ih je blokirala budući da je Gaspromu uvela sankcije zbog invazije Rusije na Ukrajinu.
 
Rusija je najavila i zatvaranje gasovoda 11. jula radi održavanja koje obično traje desetak dana, ali u Evropi strahuju da gas neće stizati ni nakon završetka radova.
 
Dodatni problem sa snabdijevanjem iskrsnuo je i u Norveškoj, gdje su naftni radnici stupili u štrajk tražeći veće plaće zbog visoke inflacije. Za sada se čini da isporuke u druge evropske zemlje nisu smanjene, ali ako proizvodnja bude obustavljena na duže vrijeme, mogao bi se smanjiti i izvoz.
 
Štrajk je započeo prošlu noć, a sindikati i predstavnici kompanija predviđaju pad proizvodnje gasa u ovoj nedjelji za 13 odsto. Udruženje naftnih kompanija procjenjuje da će se proizvodnja gasa do srijede smanjiti za 292.000 barela ekvivalenta nafte, odnosno 13 odsto, objavio je NOG u nedjelju.

Norveška vlada poručila je da pažljivo prati spor radnika i naftnih kompanija. U vanrednim okolnostima Oslo može intervenisati i zaustaviti štrajk, napominje Rojters.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )