Foto: GS

KINŠASA- Najmanje 12 ljudi, uključujući decu, poginulo je u dvije eksplozije bombi koje su pogodile dva kampa za raseljena lica u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo (DRC), saopštili su vladini zvaničnici, Ujedinjene nacije i grupa za pomoć.

Eksplozije su u petak pogodile kampove u Lak Vertu i Mugungi, u blizini grada Goma, glavnog grada provincije Severni Kivu, navodi se u saopštenju UN.
 
Napadi, u kojima je povrijeđeno najmanje 20 ljudi, predstavljaju "flagrantno kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava i mogu predstavljati ratni zločin", navodi se u saopštenju.
 
Vojska Konga i Sjedinjene Američke Države optužile su vojsku u susjednoj Ruandi i pobunjeničku grupu M23 da stoje iza napada u pokušaju da kontroliše rudnike i mineralne resurse. Grupa je negirala bilo kakvu ulogu u napadima, prenosi Al džazira.
 
Portparol vojske DRC rekao je da su napadi odmazda za ranije napade Konga na položaje ruandske vojske u kojima je uništeno oružje i municija.
 
Intenziviranje borbi u istočnom Kongu primoralo je stotine hiljada civila da pobjegnu iz susjednih gradova ka Gomi, koja se nalazi između jezera Kivu i granice sa Ruandom i u velikoj mjeri je odsječena od unutrašnjosti zemlje.
 
Međunarodna dobrotvorna organizacija "Sve the Children" saopštila je da su u jednom od kampova granate pale u blizini prometne pijace, pri čemu je povrijeđeno na desetine ljudi, uglavnom žena i djece, dok je konačan broj poginulih ostao nepoznat.
 
Predsednik Konga Feliks Čisekedi, koji se u trenutku napada nalazio u Evropi,  odlučio je da se vrati kući u petak nakon bombaških napada, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.
 
Čisekedi više puta podvukao da Ruanda destabilizuje DRC podržavajući pobunjenike M23.
 
Bombaški napadi su uslijedili nakon što je militantna grupa zauzela strateški rudarski grad Rubaja ove nedelje.
 
U gradu se nalaze nalazišta tantala, koji se dobija iz koltana, ključne komponente u proizvodnji pametnih telefona.
 
Osuđujući napad, portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je "od suštinskog značaja da sve države poštuju suverenitet i teritorijalni integritet drugih država".
 
Francuski predsjednik Emanuel Makron istakao je da Ruanda mora da prekine svoju podršku M23, tokom zajedničke konferencije za novinare sa Čisekedijem u Parizu ove nedjelje.
 
Oko šest miliona ljudi je ubijeno od izbijanja nasilja 1996. godine, a sedam miliona je raseljeno, od kojih mnogi nemaju pristup pomoći.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )