Foto: Screenshot

Naučnici su pronašli i snimili olupinu jednog od najpoznatijih brodova nakon 107 godina od potonuća.

Riječ je o brodu Endurance polarnog istraživača Sir Ernesta Shackletona, koji je pronađen proteklog vikenda na dnu Weddellovog mora. Brod je oštećen zbog leda te je potonuo 1915. godine, a Shackleton i njegovi ljudi su se uspjeli spasiti pomoću malih čamaca. Snimak olupine prikazuje da se ona nalazi u nevjerovatno dobrom stanju.

Iako je olupina broda provela više od stoljeća na dubini od 3 kilometra, ona gotovo izgleda kao i na dan kada se nesreća dogodila.
 
Drvena konstrukcija je i dalje tu, a na krmi je vidljiv naziv Endurance.
 
"Bez ikakvog pretjerivanja, ovo je najbolji drveni brod koji sam ikada vidio, daleko najbolji. Stoji uspravno, ponosno iznad morskog dna, netaknut, a nalazi se u briljantno očuvanom stanju", rekao je morski arheolog Mensun Bound, koji je ispunio svoj san nakon gotovo 50 godina karijere.

 
Potragu za izgubljenim brodom je podržavao fond Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), a korišten je južnoafrički ledolomac Agulhas II opremljen plovilima na daljinsko upravljanje.
 
Vođa misije, polarni geograf dr. John Shears, nije krio svoje oduševljenje otkrićem.
 
"Otkriće olupine je nevjerovatno dostignuće. Uspješno smokompletirali najtežu potragu za brodom na svijetu, borili smo se s ledom, orlujama i niskim temperaturama. Ostvarili smo ono za šta su mnogi mislili da je nemoguće", kazao je Shears.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )