Foto: avaz

Svrha američkih sankcija u BiH je suzbijanje antidejtonskog, korumpiranog i antidemokratskog ponašanja

Gostujući na jednoj televiziji, predsjednik SDA Bakir Izetbegović još jednom je šokirao javnost svojim izjavama.

Izgovor za to što su zvaničnici SDA na crnoj listi našao je u bivšem ambasadoru u BiH Eriku Nelsonu (Eric).

Krivično djelo
On je kazao da je Nelson zaprijetio da će „staviti na crnu listu dva potpredsjednika SDA ukoliko sruše Vladu šestorke u Kantonu Sarajevo“. Također, Izetbegović je rekao da „Novalić leži nevin u zatvoru“.

Upitali smo Ambasadu SAD da prokomentira ove navode, a oni su nam poručili da SAD snažno podržavaju nezavisne institucije za provođenje zakona, Tužilaštvo i sudstvo koji, u ime građana ove zemlje, rade na istragama, procesuiranju i kažnjavanju korupcije i drugih zločina.

- Dosljedno pozivamo bosanskohercegovačke pravosudne institucije da osiguraju da korumpirani pojedinci odgovaraju za svoja nedjela. Svrha američkih sankcija u BiH je suzbijanje antidejtonskog, korumpiranog i antidemokratskog ponašanja. Gospodin Novalić je u zatvoru jer ga je Sud Bosne i Hercegovine osudio za ozbiljno krivično djelo - kazali su iz Ambasade SAD za „Avaz“.

Zaštita interesa
Ističu da je korupcija i dalje ozbiljan problem u BiH, da ugrožava njenu demokratiju i podriva ekonomiju.

- Pozivamo sve političke lidere da interese onih koje tvrde da predstavljaju stave na prvo mjesto, usmjeravajući svoje vrijeme i energiju na eliminiranje korupcije, uključujući unutar vlastitih političkih organizacija. SAD će nastaviti koristiti sve raspoložive alate, uključujući sankcije, kako bi zaštitile svoje interese držeći odgovornima one koji se bave antidejtonskim, korumpiranim ili antidemokratskim aktivnostima - zaključili su iz Američke ambasade.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )