Foto: Telegram

Vašington ipak smatra Moskvu krivom za incident u Poljskoj


Bijela kuća je saopštila da Sjedinjene Američke Države smatraju Rusiju odgovornom za raketni incident u Poljskoj, bez obzira na rezultate istrage.
 
Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijen Votson rekla je da SAD nisu vidjele "ništa što bi bilo u suprotnosti sa preliminarnom procjenom predsjednika (Poljske Andžeja) Dude da je ova eksplozija najvjerovatnije posljedica ukrajinske protivvazdušne rakete koja je, nažalost, pala u Poljsku."
 
"Bez obzira na to, kakvi god bili konačni zaključci, jasno je da je strana koja je na kraju odgovorna za ovaj tragični incident Rusija, koja je lansirala salvu projektila na Ukrajinu posebno namijenjenih za gađanje civilne infrastrukture. Ukrajina je imala – i ima – svako pravo da se brani", poručila je ona.
 
Dvije osobe su poginule kada u eksploziji u selu na poljsko-ukrajinskoj granici koju je izazvale rakete za koje se najpre tvrdilo da su ruske proizvodnje da bi se kasnije ispostavilo da su u pitanju rakete protivraketnog sistema S-300 koji koristi ukrajinska vojska.
 
Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je na brifingu za medije da je malo vjerovatno da je Rusija ispalila rakete.
 
Na pitanje novinara da li su u pitanju ruski projektili, Bajden je rekao: "Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju. Ne želim to da kažem dok potpuno ne istražimo. Ali je malo vjerovatno, s obzirom na putanju, da su ispaljene iz Rusije. Ali vidjećemo. Vidjećemo."
 
Poljski predsjednik Andžej Duda takođe je odbacio mogućnost da su u pitanju ruske rakete, kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
 
Moskva je saopštila da njihove snage nisu gađale ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, kao i da je iz fragmenta projektila jasno da je riječ o PVO naoružanju koje koristi Ukrajina.
 
Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je, sa druge strane, najpre optužio Rusiju da je odgovorna za napad i pozvao NATO da reaguje, da bi kasnije njegovi vojni oficiri priznali da su u pitanju ukrajinske rakete kojima su pokušavali da presretnu ruske.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )