Foto: Ilustracija/Arhiva

​Mnogi ljudi za doručak jedu slaninu. Jedan od razloga zašto je slanina tako nezdrava je so.

Prije sušenja, slanina sedam dana treba da stoji potopljena u so, nakon čega se dimi. Slanina koju kupujemo u prodavnici nije istog kvaliteta kao ona koju će, možda, osušiti vaš djed, zato se ta dva proizvoda ne mogu ni porediti. Otuda i tvrdnja ljekara da slanina nije zdrava za naš organizam.
 
Ako sušite slaninu za sebe, onda ćete vjerovatno obratiti pažnju da to bude najkvalitetnije meso sušeno i obrađeno po svim zdravstvenim standardima.
 
Druga problematična stavka slanine za mnoge je masnoća. Ipak, slanina se sastoji od oko 50% mononezasićenih masti. To je ista masna kiselina koja se nalazi i u maslinovom ulju, pa se generalno smatra "zdravom za srce". Obratite pažnju – generalno se smatra, navode ljekari, a prenosi Stil.
 
Ako odbacimo masnoće i so, ostaje nam još holesterol.
 
Iako se doskoro tvrdilo da je holesterol iz slanine razarač krvnih sudova, nova istraživanja došla su do podatka da holesterol iz slanine predstavlja veoma mali procenat holesterola koji se nalazi u krvi. iako visok unos zasićenih masti može povećati određene faktore rizika za srčana oboljenja, studije nisu uspjele da otkriju bilo kakvu dosljednu vezu između unosa zasićenih masti i bolesti srca, prenosi Krstarica.
 
Svinjetina je bogata mnogim hranljivim materijama, uključujući proteine i nekoliko vitamina. Isto važi i za slaninu. Međutim, nikada nemojte smetnuti sa uma da je stvar u količini. Slanina će biti zdrava za vas ako je unosite u ograničenim količinama. Nikako nije zdrava ni za najzdravijeg čovjeka na svijetu, ukoliko pretjeruje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )