Foto: Pixabay
Mnogi vjeruju da je glavni krivac za oštećenje jetre alkohol, ali postoje namirnice koje mnogi često unose, a još više štete jetri.
Kad se pomene oštećenje jetre, svi prvo pomisle na alkohol. Međutim, to je samo jedan od uzroka. Veliki faktor rizika za ovaj vrlo važan organ u našem tijelu su brojne loše navike – od gojaznosti i prekomjernog unosa šećera, do problema uzrokovanih prekomjernom količinom vitamina A.
Jetra je vitalni organ koji obavlja više od 500 tjelesnih funkcija, uključujući filtriranje krvi i detoksikaciju organizma.
Stručnjaci izdvajaju pet loših stvari koje ga doslovno uništavaju.
Previše šećera može uzrokovati nakupljanje masti u jetri, što može uzrokovati bolest ovog organa. Istraživanja pokazuju da šećer može biti štetan za jetru čak i ako nemate višak kilograma.
Gojaznost, posebno kod osoba srednje dobi ili osoba s dijabetesom, može dovesti do nakupljanja dodatne masnoće u jetri, što može dovesti do ciroze jetre, piše Story.hr.
Iako je vitamin A neophodan za tijelo, uzimanje prekomjernih doza kroz dodatke ishrani može uzrokovati probleme s jetrom. Stručnjaci preporučuju unos vitamina A kroz svježe voće i povrće.
Pretjerana uporaba paracetamola može negativno uticati na jetru. Važno je pažljivo slijediti uputstva za doziranje kako biste izbjegli potencijalne nuspojave.
Unos transmasti treba svesti na najmanju moguću mjeru jer one povećavaju nivo lošeg holesterola i stvaraju rizik od koronarne bolesti srca. Ishrana bogata transmastima može biti štetna za zdravlje jetre, prenosi Zadovoljna.rs.