Foto: Screenshot

Sve je krenulo od toga kada je jedan korisnik Twittera napisao da je pronašao NASA-inu objavu u kojoj piše da metla može samostalno stajati. Izazov s hashtagom #BroomChallenge ubrzo se proširio društvenim mrežama i svi su primili metlu u ruke i odlučili isprobati.

Okay so NASA said today was the only day a broom can stand up on its own because of the gravitational pull...I didn’t believe it at first but OMG! ?????

Embedded video
80.2K people are talking about this

„Ovo je stvarno prečudno. Kako ova metla stoji, trebam odgovor? Nisam vjerovala da je ovo moguće“, pisali su korisnici Twittera koji su odlučili okušati se u ovom izazovu.

Ali, objašnjenje je poprilično jednostavno, a u raspravu se uključila NASA i brojni stručnjaci.

„Osnove fizike vrijede svaki dan, a ne samo 10. februara“, napisali su iz NASA-e i dodali kako je ovo još jedan od primjera kako ljudi brzo vjeruju svakakvim informacijama na internetu bez da ih uopće provjere.

Dr. Becky Smethurst sa Univerziteta u Oxfordu rekla je za BBC kako je iznenađena da se ovako jednostavna stvar tako brzo proširila internetom.

Balansiranje metle nije tako impresivna stvar. Dobar je trik za zabave - metla je široka na dnu i ako je stavite pod pravi ugao, ona neće pasti“, rekla je i također naglasila kako je bitno provjeravati informacije koje vidimo na društvenim mrežama.

Ali, dodala je i da je ovaj izazov zabavan kako bi se pričalo o osnovama fizike i silama.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )