Foto: ilustracija

Naučnici su u ponedjeljak objavili snimke najveće planete Sunčevog sistema. Svemirski teleskop Džejms Veb snimio je fotografije u julu, koje prikazuju neviđene poglede na Jupiterovo sjeverno i južno svjetlo i kovitlajuću polarnu izmaglicu.

Jupiterova Velika crvena mrlja, oluja dovoljno velika da proguta Zemlju, blistavo se ističe pored bezbroj manjih oluja. Jedna slika širokog polja je posebno dramatična, koja prikazuje slabe prstenove oko planete, kao i dva mala mjeseca na svjetlucavoj pozadini galaksija.
 
– Jupiter nikada nismo vidjeli ovakvog. Sve je to prilično nevjerovatno – rekao je planetarni astronom Imke de Pater sa Kalifornijskog univerziteta Berkli.


On je pomogao voditi posmatranje.
 
– Nismo očekivali da će biti ovako dobro, da budem iskren – dodao je.
 
Infracrvene slike su umjetno obojene u plavu, bijelu, zelenu, žutu i narandžastu, prema američko-francuskom istraživačkom timu, kako bi se karakteristike istakle, piše Klix.
 
Teleskop u vrijednosti 10 milijardi dolara, koji pripada NASA-i i Evropskoj svemirskoj agenciji, lansiran je krajem prošle godine i od ljeta posmatra kosmos u infracrvenom spektru. Naučnici se nadaju da će vidjeti zoru svemira s Vebom, zavirujući sve do vremena kada su se prve zvijezde i galaksije formirale prije 13,7 milijardi godina.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )