Foto: nezavisne.com

Uzbudljive snimke najnovije vulkanske erupcije na Islandu ove sedmice zapanile su svijet. NASA-ini satelitski snimci sada otkrivaju razorne posljedice erupcije.

Zapanjujuće slike prije i poslije poluostrva Rejkjanes prikazuju žestinu toplote koja dolazi iz ogromnih lavinih tokova. Pomoću infracrvenih kamera na satelitu NOAA-20, NASA je otkrila kako je lava preplavila okolni pejzaž.
 
U gotovo stalnom mraku arktičke zime, ove su slike ključne za praćenje neprestane erupcije. Erupcija na poluostrvu Rejkjanes dugo se očekivala jer je povećana seizmička aktivnost izazvala zabrinutost zbog opasne vulkanske aktivnosti.
 
Ipak, tek kasno noću 18. decembra niz zemljotresa dao je konačno upozorenje o velikoj erupciji koja slijedi. Pukotina duga četri kilometra otvorila se u zemlji, manje od četiri km sjeverno od grada Grindavik.
 
Uskoro su pet otvora, otvora kroz koje magma i gasovi izlaze, izbacivali stotine kubnih metara lave svake sekunde. U svojim najintenzivnijim trenucima, otvori su ispuštali više od 10 puta više lave u sekundi nego posljednje tri vulkanske erupcije na Islandu.
 
Nasilje i drama tih trenutaka jasno su zabilježeni NASA-inom satelitskom fotografijom. Na jednoj fotografiji, snimljenoj prije erupcije 18. decembra, tamnija područja pokazuju hladnu i mirnu klimu.
 
Ali, na drugoj fotografiji, snimljenoj u 04:00 sata po lokalnom vremenu 19. decembra, svijetla područja hvataju zračeću toplotu lave. Simon Karn, vulkanolog na Univerzitetu Mičigen, izjavio je: "Ono što vidite na tim slikama su vrlo visoke temperature aktivnih lavinih tokova u poređenju s okolnim zemljištem i oblacima."
 
Proučavajući svijetlu žutu površinu lavinih tokova, slika otkriva tri kružna područja niže temperature. Najvjerovatnije su to tri brda, svako visoko otprilike 200 metara, oko kojih lava može teći, navode engleski mediji.
 
"Tamnija područja niže temperature čine se kao neka topografija oko koje lava teče, ali to takođe mogu biti područja gdje pukotina erupcije nije aktivna i ima hladniju lavu, ili gdje gasovi ili oblaci zaklanjaju površinu", rekao je Karn.
 
S druge strane, drugi sateliti snimili su trenutak kada je erupcija raznijela tlo. Satelit Evropske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita uhvatio je infracrvenu bljeskalicu erupcije.
 
U objavi na Twitteru, organizacija je objasnila da svijetle crvene i žute boje pokazuju područja intenzivne toplote, što se može jasno vidjeti čak i kroz gusti pokrivač oblaka.
 
Island je bio poprište nekoliko spektakularnih erupcija u posljednjim godinama, ali ova je posebno opasna zbog velikih lavinih tokova. Postoje ozbiljne zabrinutosti da bi lava mogla krenuti prema jugu prema Gridaviku, kao i prema geotermalnoj elektrani Svartsengi i turističkoj atrakciji Plavoj laguni.
 
Ako lava dostigne ta područja, kuće i ključna infrastruktura mogli bi biti potpuno uništeni. NASA-ine satelitske podatke potvrđuju teoriju da lava uglavnom teče prema sjeveru i sjeveroistoku, udaljavajući se od naseljenih područja.
 
Pukotina se formirala netom sjeverno od "vodenog slijeva", što znači da će se lava uglavnom kretati dalje od Grindavika, sve dok se ne proširi dalje prema jugu. Međutim, Karn upozorava da bi erupcija vrlo brzo mogla postati opasnija.
 
Karn kaže: "To se može promijeniti ako lava nakupi i počne teći u različitim smjerovima, ako se aktivna pukotina proširi prema jugu ili ako se otvore nove pukotine."
 
Erupcija se trenutno čini da usporava, smanjujući se na samo tri otvora, ali stručnjaci tvrde da to ne znači da je erupcija blizu prestanka.
 
Meteorološka kancelarija Islanda nedavno je upozorio da "postoji povećana vjerovatnost otvaranja novih pukotina" i da će vrijeme upozorenja "možda biti vrlo kratko".
 
Karn dodaje: "Ako lava nastavi teći prema sjeveru, mogla bi na kraju dostići glavnu cestu od aerodroma Keflavík do Rejkjavíka."
 
Takođe postoji zabrinutost da bi zagađenje iz erupcije moglo biti odneseno prema Rejkjavíku, iako se to trenutno nije dogodilo. Poluostrvo Rejkjanes zatvoren je za posjetioce, a stanovnici Grindavika još nisu dobili preporuku da se vrate svojim kućama.
 
To nije spriječilo neke prilike da pokušaju 18-20 km planinarenja kako bi vidjeli vulkan. Lokalna policija morala je u utorak helikopterom ukloniti planinara koji je umoran i smrznut na pola puta do mjesta erupcije.
 
U saopštenju, policija je rekla: "Malo informacija o lokaciji erupcije koja će, nadamo se, natjerati ljude da četiri puta razmisle prije nego krenu. Može se pretpostaviti da će iskusnom planinaru trebati otprilike 4-5 sati da prođe ovom rutom, što nije za svakoga", prenosi "Klik".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )