Foto: Arhiva

Poslanici Državne dume Rusije traže od Istražnog komiteta Rusije da istraži umješanost SAD i Ukrajine u terorizam protiv Rusije, uključujući dizanje u vazduh gasovoda „Sjeverni tok“ i „Sjeverni tok 2“. Oni su pripremili dokument u kojem su detaljno su opisali ko je digao u vazduh gasovode i zbog čega.

Autori dokumenta su poslanici Andrej Krasov, Nikolaj Haritonov i Jana Lantarova, kao i filozof i politikolog Aleksandar Dugin i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Andrej Derkač. Oni se pozivaju na javne, ali i poverljive informacije.

Dokument je poslat i bezbjednosnim organima Njemačke, Francuske, SAD i Kipra – tamo gdje bi mogle da postoje informacije o okolnostima eksplozija.

Amerikanci minirali, Norvežani digli u vazduh

Dizanje u vazduh gasovoda „Sjeverni tok“ nije djelo ukrajinskih ronilaca, nego rezultat ogromnog rada obavještajnih službi NATO, a to je jasno iz aktivnosti Alijanse u Baltičkom moru. Kako se navodi u dokumentu koji su pripremili poslanici, u martu 2022. godine u Norveškoj su se sastali predstavnici obavještajnih službi SAD i te zemlje, a u junu su u Baltičkom moru počele godišnje vojne vježbe pod nazivom „Baltičke operacije 22“. Upravo tada su američki ronioci postavili eksploziv na gasovod, a podvodne bombe trebalo je da detoniraju pomoću hidro-akustičnog signala.

U septembru 2022. godine, na dan kada je „Sjeverni tok“ dignut u vazduh, izviđački avion Boing P-8 „posejdon“ norveške Ratne mornarice bacio je sonarnu bovu koja je bila detonator. Nedugo prije toga, istočno od ostrva Bornholm djelovala je grupa američke, njemačke i letonske mornarice – ukupno devet vojnih brodova NATO.

„Posebnu pažnju treba obratiti na to da su sjeverni dio Baltičkog mora i Finski zaliv prvobitno bili označeni kao mjesta gdje će biti održane vježbe. Međutim, bez objašnjenja lokacija vježbi je promijenjena u područje istočno od ostrva Bornholm, upravo tamo gdje se proteže 'Severni tok'“, navodi se u dokumentu.

Pored toga, zanimljiva su i neuobičajena i nelogična kretanja nekih civilnih (komercijalnih) brodova. Na primjer, britanski tanker „Britiš ačiver“, teretni brod iz Paname „Grand T“, poljski ribarski brod „Svi7“ su 22-24. septembra skrenuli sa svojih maršruta i prošli pored mjesta gdje su kasnije izvedene eksplozije.

Sve to, po mišljenju poslanika i javnih ličnosti, ukazuje na umješanost obavještajnih službi NATO u eksplozije.


Ukrajinski ronioci

Po mišljenju autora dokumenta, ukrajinska jahta „Andromeda“ i pripadnici obavještajnih službi Ukrajine takođe su učestvovali u terorističkom napadu. Međutim, to je bila operacija pokrivanja, jer je trebalo odvrati sumnje od glavnih organizatora.

„Prema dostupnim podacima, organizacionu i tehničku pomoć, kao i pokroviteljstvo pružili su američki stručnjaci pod neposrednim nadzorom zamjenika šefa misije u ambasadi SAD u Kijevu K.U. Smita, uz učešće bivšeg šefa Glavne obavještajne uprave Ukrajine Vasilija Burbe. Nakon uspješno izvedene operacije, Smit je imenovan za zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u američkom Stejt departmentu“, navodi se u dokumentu.

Amerikanci su od samog početka odlučili da svu odgovornost prebace na ukrajinsku Glavnu obavještajnu upravu, a njen novi šef Kiril Budanov*  i sam se stalno hvalio da je resor umiješan u krvave akcije na teritoriji Rusije, ističu ruski poslanici.

„Prema informacijama dobijenim iz pouzdanih ukrajinskih izvora, u operaciju prikrivanja uključena je grupa ronilaca koju su činili A. Burgomistrenko, O. Varava, R. Rudenko, S. Kuznjecov, kao i žena tehnički ronilac sa pozivnim imenom 'Mariša'. Neposredni vođa grupe bio je R. Červinski, pod kontrolom K. Budanova*”, objašnjeno je u dokumentu.

Grupa je pripremana prvo u Žitomirskoj oblasti, a zatim je prebačena u Rumuniju. Tamo su dobili rumunska dokumenta i smješteni su u privatnoj kući pored rumunske baze Ratne mornarice u gradu Mangalija. Obuka je održavana u područjima u blizini „Južnih tokova“. Kasnije je grupa premještena u Poljsku, gdje je i iznajmljena jahta „Andromeda“.

Kako se ističe, i članovi te grupe spuštali su se pod vodu u području gasovoda kako bi, ako se nešto desi, kasnije mogli samouvjerenije da preuzmu krivicu, prenosi „Komsomoljska pravda“.

Dokument sadrži informacije i o drugim terorističkim napadima kijevskog režima. Konkretno, pominju se eksplozije na Krimskom mostu, ubistva novinarke Darje Dugine i vojnog blogera Vladlena Tatarskog, kao i pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina. Ruski istražitelji sada namjeravaju da pažljivo prouče sve te činjenice.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )