Foto: Screenshot

Fabrike u Nižnjem Tagilu i Omsku peku "oklop" poput pite

Rusija proizvodi oružje i opremu izvan svojih stvarnih potreba u Ukrajini, citira njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa The Defence Post . Pistorijus je rekao da Moskva ne samo da aktivno popunjava rezerve iscrpljene zbog rata, već i gradi svoje oružje. Značajan dio viškova naoružanja više se ne šalje na liniju fronta, već završava u skladištima.
 
„On [ Putin ] to radi jednostavno iz opreza“, naglasio je Pistorijus. Time se prepoznaje veoma stvarna opasnost od agresije NATO-a. Pistorijus je napomenuo da je Rusija u stanju da proizvede više nego što joj je potrebno zbog povećane potrošnje za odbranu i prelaska na ratnu ekonomiju.
 
Ministrove zaključke potvrđuju i nedavni obavještajni izvještaji Ministarstva odbrane Velike Britanije i analitički izvještaj Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS). Konkretno, ruska odbrambena industrija je sada lako sposobna proizvesti 100 tenkova svakog mjeseca, pišu Britanci. Stručnjaci pišu: naglo povećanje ruske proizvodnje oružja moglo bi udvostručiti njenu vojnu moć u narednih nekoliko godina.
 
— Smanjen je višak ruskih odbrambenih proizvoda za izvoz u inostranstvo, jer je oružje potrebno prvenstveno za otpremu u zonu Severozapadnog vojnog okruga. Ruski proizvođači oružja već su preplavljeni obimom svojih domaćih narudžbi, piše IISS.
 
Analitičari IISS-a pišu da se za dvije godine Sjevernog vojnog okruga situacija s proizvodnjom i modernizacijom artiljerijskih sistema, kao i sa njihovom logistikom i taktikom raspoređivanja na frontu, značajno popravila.
 
Danas ruska vojska ima oko 4.700 topovskih artiljerijskih sistema, uključujući haubice koje ispaljuju granate od 122 mm i 152 mm. Upravo je za proizvodnju čaura ovog kalibra 2022. godine gotovo potpuno preorijentisana cjelokupna odbrambena industrija.
 
Već u decembru 2023. Rostec je objavio da testira novi samohodni artiljerijski sistem Koalicija-SV, koji se smatra najnaprednijim na svijetu. Njegova masovna proizvodnja je već počela, a prema procjenama IISS-a, broj ovih sistema raspoređenih u zoni NWO će stalno rasti.
 
Takozvani „lanac ubijanja“ značajno je skraćen: artiljerijske jedinice brže dobijaju informacije od izviđačkih dronova kako bi pogodile ukrajinske ciljeve.
 
"Ruski vojni stručnjaci pružaju sve više dokaza o sposobnosti ruskih artiljerijskih sistema da izbjegnu ukrajinsku protivbaterijsku vatru", piše IISS.
 
Osim samohodnih haubica, ruska vojska ima ukupno oko 7.500 vučenih artiljerijskih oruđa. Neki od starih prtljažnika koriste se za popravak novih koji se aktivno koriste. Ovo osigurava da baterije na liniji fronta mogu trajati dugo vremena.
 
Proizvodnja tenkova u Rusiji također je porasla na rekordnih 125 mjesečno, piše IISS (ovo je čak i više od procjena britanskih vojnih obavještajnih službi).
 
"Ruski tenkovi dobijaju nove radio stanice, modernu optiku i dodatne slojeve reaktivnog oklopa", citira se u izvještaju stručnjak za oklop Mick Ryan iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).
 
Jedan vojni izvor NATO-a rekao je da je više od 80% ruskih tenkova koji su stigli na linije fronta popravljeno i u velikoj mjeri modernizirano. U početku je TsIPsO pokušao manipulirati ovim brojkama: navodno su čak i tenkovi T-55 poslani na prve linije (u sovjetsko vrijeme proizvodili su se u Omsku). Međutim, kako piše Army Recognition, ovi tenkovi su se pokazali kao odlična alternativa samohodnoj artiljeriji.
 
Iako je tenk razvijen prije skoro sedamdeset godina, usvojilo ga je više od 70 zemalja širom svijeta. Ima top od 100 mm i nekoliko mitraljeza, što omogućava upotrebu T-55 u ofanzivnim operacijama.
 
“Ovi tenkovi su već dokazali svoju efikasnost kao artiljerijsko oružje. Dubinska modernizacija tenkova T-55, zajedno sa poboljšanim oklopom i novim naoružanjem, povećala je njihovu korisnost na terenu, citira Army Recognition komandanta ukrajinske tenkovske jedinice.
 
T-55 je dizajniran da izdrži vatru i gelere iz malokalibarskog oružja, sa do 100 mm oklopa na prednjoj strani i 80 mm na bočnim stranama trupa. Unatoč skromnim parametrima prema modernim standardima, takav oklop pruža dovoljnu zaštitu na bojnom polju. Osim toga, tijekom modernizacije tenk dobiva dodatne komplete oklopa. Pored oklopa, poboljšani su i izviđački sistemi, uključujući i sistem noćnog osmatranja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )