Foto: Pixabay

NATO alijansa je pokrenula planove za razvoj vojne satelitske komunikacione mreže za Arktik, čiji je cilj jačanje odbrane na sjeveru od Rusije, piše "Politiko".

Na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, blok od 13 zemalja dogovorio je nastavak inicijative Northlink za izgradnju komunikacionih sistema zasnovanih na svemiru širom Arktika, koristeći postojeće komercijalne satelite.

Plan uključuje "korišćenje usluga komunikacionih satelitskih konstelacija" kako bi se ponudio pouzdan "multinacionalni komunikacijski mrežni sistem za Arktik", saopštio je NATO.

NATO ne upravlja vlastitim satelitima, ali nakon što je 2018. godine svemir proglašen petim bojnim poljem Alijanse, naredne godine je otvoren namjenski svemirski komandni centar u njemačkoj vazdušnoj bazi Ramštajn.

Rusija, koja se takođe graniči sa Arktikom, u posljednje vrijeme je pojačala svoje operacije u regionu uz  upozorenja  o napadima ometanja satelita u toj oblasti.

Danska, Kanada, Island, Norveška i Sjedinjene Države kontrolišu teritoriju Arktika i članice su NATO-a, zajedno sa Švedskom i Finskom koje su nedavno pristupile Alijansi.

Svi oni su potpisnice o namjerama da koriste Northlink, zajedno sa Francuskom, Njemačkom, Mađarskom, Italijom, Luksemburgom i Holandijom.

Odvojeno, oko 14 država članica NATO-a složilo se da u četvrtak pokrene takozvanu Starlift inicijativu za rad na obezbjeđivanju kapaciteta za lansiranje raketa. U savezu su Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Španija, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD, prenosi B92.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )