Foto: Pinterest

Neutronska zvijezda magnetar iz sazviježđa Mliječni put, nazvana SGR 1935 + 2154, možda je upravo doprinijela rješavanju misterije brzih radio-signala iz dubokog svemira koji godinama zbunjuju astronome.

Opservatorije širom planete registrovale su 28. aprila rafal nevjerovatno jasnih radio talasa u trajanju od milisekunde, praćen jasnom emisijom iks-zraka, piše australijski naučni časopis “Sajens alert”.

Astronomi još analiziraju dobijene podatke, ali se većina njih slaže da bi ovaj događaj mogao konačno da otkrije izvor brzih radio-talasa (FRB) za kojim se godinama traga.

Misterija

Brzi radio-talasi jedna su od najfascinantnijih misterija u kosmosu.

Ovi izuzetno snažni radio signali iz dubokog svemira, galaksija udaljenih milion svjetlosnih godina, oslobađaju više energije od 500 miliona sunaca.

Ipak, traju manje od treptaja oka i većina se ne ponavlja, što ih čini vrlo teškim za proučavanje.

Moguća objašnjenja kretala su se od supernove do vanzemaljaca, ali jedna od vjerovatnijih mogućnosti je da radio-talase proizvode magnetari, čudne neutronske zvijezde, izuzetno gustog jezgra nastale sažimanjem zvijezde do supernove.

Magnetari imaju magnetna polja oko 1.000 puta jača od običnih neutronskih zvijezda, a još nije objašnjeno zašto je to tako.

Magnetar SGR 1935 + 2154 otkriven je 27. aprila i u početku je izgledao relativno normalno, slično drugim magnetarima.

Međutim, već sljedećeg dana, kanadski teleskop CHIME napravio je otkriće bez presedana, signal toliko moćan da ga sistem ne može sasvim kvantifikovati.

– Ovako nešto nikad ranije nije viđeno – rekao je Šrinivas Kulkarni sa Kalifornijskog tehnološkog univerziteta za “Sajens alert”.

Analiza

Ono što ovaj događaj u svemiru razlikuje od drugih, ranije zabilježenih, jeste rendgensko zračenje.

– Rendgenski snimak sa SGR 1935 + 2154 nije bio naročito jak ili neobičan, ali je vrlo intrigantan rezultat i podržava povezanost između brzih magnetnih radio-talasa i magnetara – kaže Sandro Meregeti, iz italijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku.

Naučnici tek treba da analiziraju spektar ove emisije zračenja i da utvrde da li ima sličnosti sa spektrima ekstragalaktičkih brzih radio-talasa.

Šta god da govori upravo otkriveni magnetar SGR 1935 + 2154, nauka je i dalje daleko od toga da u potpunosti reši komplikovanu enigmu koju ovi neverovatni signali predstavljaju.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )