Foto: Pexels/Ilustracija

Umjesto bacanja, kore voća poput narandži, limuna, grejpa i banana možemo iskoristiti na razne načine.

Evo kako možete iskoristiti cijelu voćku, uključujući i koru, kako biste izvukli maksimum iz svoje kupovine.
 
Limunova kora
 
Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvježavajućem mirisu, limunova kora je savršena za čišćenje kuhinje i kupatila. 
 
Portal Insider savjetuje da utrljate koru preko slavina, vrata od tuš-kabine i sudopera, a zatim isperite.
 
Kora avokada
 
Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutrašnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling. 
 
Narandžina kora
 
Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s korom pomorandže poput kandiranih narandži, marmelade ili slatkog sirupa za čaj. 
 
Kora banane
 
Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica, pa ih obrišite krpom.  Tako ćete ispolirati cipele i "oživjeti" biljke jer su banane bogate kalijumom, glavnim sastojkom imalina za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke. Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca. 
 
Kora grejpa
 
Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja holesterola i krvnog pristiska. Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Nasjeckajte koru i stavite je u kipuću vodu na 15 minuta, a ako želite da ga zasladite dodajte malo meda.
 
Kore voćki možete iskoristiti i za bogaćenje tla za vrtlarstvo, odnosno đubrenje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )