Foto: null
Nećete pronaći ukus za slasnije posne slavske sarmice.
Potrebno je:
listovi kiselog kupusa
150 gr heljde
100 gr pirinča
1 manji celer
1 šargarepa
1 manji krompir
mlevena paprika
tucana ljuta paprika po želji
biber, so
1 glavica belog luka
1 glavice crnog luka
peršunov list veza
2 kašike ajvara
ulje maslinovo
lovorov list
Priprema
Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, pa dodati rendanu šargarepu i pržiti. Ubaciti seckan koren celera belog luka. Kad se malo sve izdinsta, dodati crvenu mlevenu i tucanu ljutu papriku po želji. Dodati opran pirinač i heljdu, ajvar, peršunov list biber i so.
Ako želite, dodajte suvog začina. Sve izjednačiti. Listove kupusa oprati ako su prekiseli i skinuti onaj tvrdi deo s lista. Ubaciti punu kašiku nadeva i zavijati sarme.
Ređati uspravno , uvijeni deo ide do ivice šerpe. Ređati u krug koliko god može da stane. Sredinu kupusa iseći i staviti u sredinu šerpe.
Dodati preko sarme malo tucane i slatke pavlake i oko 50 ml maslinovog ulja. Ubaciti lovorov list i naliti vodu da ogrezne. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
Služiti uz domaću proju.